Detail

Uluslararası Lojistik Çözümleri İhracat Süreçlerinizi Nasıl Kolaylaştırır?

← Geri
Uluslararası Lojistik Çözümleri İhracat Süreçlerinizi Nasıl Kolaylaştırır?

Uluslararası lojistik çözümleri hakkında konuşmadan önce ilk etapta lojistiğin anlamına ve ne tür uygulamalar sağladığına değinmekte fayda var. Lojistik, Amerika’da ortaya çıkan bir kavram olmasının yanı sıra 1960’lı yıllara kadar askeri amaçlara hizmet eden bir süreç olarak değerlendirilmekteydi. 1960’lı yıllardan sonra da uluslararası bir boyuta erişim gösterdi.

Uluslararası lojistik çözümleri hakkında konuşmadan önce ilk etapta lojistiğin anlamına ve ne tür uygulamalar sağladığına değinmekte fayda var. Lojistik, Amerika’da ortaya çıkan bir kavram olmasının yanı sıra 1960’lı yıllara kadar askeri amaçlara hizmet eden bir süreç olarak değerlendirilmekteydi. 1960’lı yıllardan sonra da uluslararası bir boyuta erişim gösterdi.

Kabaca lojistik, üreticinin elinden çıkıp tüketicinin eline ulaşana kadarki depolama, taşınma, nakliyat, ambalajlama, dağıtım gibi faaliyetleri içerisinde barındıran süreçlere karşılık gelmektedir. O nedenledir ki genel bir kanı olarak sadece taşımacılık olarak algılanan lojistik süreci aslında çok çeşitli faaliyet, hizmet ve kalemleri bünyesinde barındırmaktadır.

Uluslararası Lojistik Çözümleri
Uluslararası lojistik çözümleri, her geçen gün daha da küreselleşen dünyada önemini gittikçe artırmaya devam etmekte. Dolayısıyla gerek ülkeler gerekse çeşitli firmalar olsun, uluslararası lojistik çözümleri anlamında önemli adımlar atmaya başlandı. Başta müşteri memnuniyetini ve maliyetlerin düşük kalmasını hedefleyen bu stratejiler, uzun vadeli süreçlerde olumlu anlamda geri dönütlerin meydana gelmesini beklemekte.

Bu bağlamda uluslararası ticaretin ana ekseninde lojistik kavramı yer almaktadır. Yani küreselleşen dünyada ülkelerin birbiri arasında gerçekleştirdikleri ticari faaliyetler lojistik tarafında köprü görevi görmekte olup bu faaliyetler ihracat ve ithalat olarak ikiye ayrılır. Ticaretin temelinde yer alan uluslararası lojistik kavramı küresel ölçekte ürün ve hizmetlerin en iyi şekilde gerçekleşmesi için çaba sarf etmektedir.

Türkiye ihracat süreçleri, karayolu nakliyesinde ve deniz-havayolu taşımacılığında taşıma öncesi ve sonrası sağlanan hizmetler lojistik çerçevesince sağlanmaktadır. Bu uygulama ve hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Lojistik şirketleri hizmetleri
  2. Paketleme hizmetleri
  3. Eşya depolama
  4. Gümrükleme
  5. Karayolu nakliye
  6. Havayolu nakliye
  7. Denizyolu nakliye
  8. Montaj ve kurulum
  9. Sigortalı taşınma

Uluslararası Lojistik Faydaları
Öncelikle tedarik zinciri sürecini hayata geçirmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Tedarik zinciri, gönderimi sağlanacak ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadarki kısmı kapsayan sürece karşılık gelmektedir. Artı olarak tedarik zinciri 5 tür merkezi içerisinde barındırmaktadır. Bunlar:
  1. Üretim
  2. Dağıtım
  3. Taşınma
  4. Depolama
  5. Toplama

Öte yandan uluslararası lojistik çözümleri, ülkelerin dış ticaret hacimlerinde büyümeler ve milli gelirde yükselmeler sağlamaktadır. Lojistik alanında güçlü stratejiler benimseyen ülkelerin karşılaşacağı bu durum, tedarik zincirinde gelişmeler sağlamaktan ve maliyetlerin düşürülmesinden geçmektedir. Aynı zamanda günden güne gelişen teknoloji sayesinde de e-ticaret ve lojistikte entegrasyon meydana gelmiş ve mekânsal ve zamansal anlamdaki uçurumlar bu sayede bertaraf edilmiştir.

Dolayısıyla ticari anlaşmalar, dağıtım ve pazarlama gibi alanlarda kazanımlar elde edilmeye başlanmıştır. Verilerin işlenmesi, müşteri memnuniyetinin sağlanması gibi unsurların birlikte kullanılması karşılığında hem ülkedeki ihracat – ithalat adına hem de lojistik firmaları adına büyük getiriler sağlanır.

Uluslararası Lojistik Firmalarının Sağlamış Olduğu Hizmetler
Bu anlamda birçok ülkede çeşitli başarılı lojistik firmaları bulunmaktadır. Hizmetler açısından lojistik firmaları küresel açıdan lojistik hizmetleri sağlamasının yanı sıra, taşınma, depolama, tedarik zinciri yönetimi, proje koordinasyonu, gümrük ve sigorta hizmetleri gibi birçok hizmet sağlamaktadır. Ek olarak çözüm odaklı hareket etmeyi kendilerine temel bildikleri için iletişim ve planlama açısından da oldukça gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkarlar. Ancak birbirinden farklılık gösteren ulaşım ve taşıma araçları olduklarından ötürü farklı operasyon ve yönetim biçimleri gerektirmektedirler.

Uluslararası lojistik çözümleri esnasında müşterinin beklentileri ve firmanın misyonu göz önünde bulundurularak hareket edilmektedir. Dolayısıyla hem müşterilere vaat edilen zamanda ellerine ulaşması sağlanır hem de firmaların misyonlarına yönelik global anlamda planlamalar ve uygulamalar gerçekleştirilir. Nihayetinde de uluslararası lojistik çözümlerinin ne denli önem arz etti vurgulanır.

107 ülkede aktif bir şekilde hizmet veren Horoz Lojistik, uluslararası taşımacılık özelinde profesyonel bir hizmet sunuyor. Profesyonellik anlayışı ile 1942’den beri edindiği tecrübeleri birleştiren Horoz Lojistik, ihracat süreçlerindeki gümrükleme hızlılığı ve maliyet avantajı ile de dikkat çekiyor. İhracatta yeni sayfa açmak için Horoz Lojistik ile iletişim kurabilirsiniz.

WhatsApp