Detail

Üçüncü Parti ve Dördüncü Parti Lojistik Farkları

← Geri
Üçüncü Parti ve Dördüncü Parti Lojistik Farkları

Ticaret ağlarının gelişmesi ve büyümesiyle lojistikte farklı modeller gelişmeye başladı. 1PL modeli ile başlayan operasyonlar zamanla üçüncü parti lojistik, dördüncü parti lojistik, beşinci parti lojistik modellerine evrildi. Şu sıralar en çok kullanılan modeller arasında üçüncü parti lojistik ve dördüncü parti lojistik modeli yer alıyor.

Ticaret ağlarının gelişmesi ve büyümesiyle lojistikte farklı modeller gelişmeye başladı. 1PL modeli ile başlayan operasyonlar zamanla üçüncü parti lojistik, dördüncü parti lojistik, beşinci parti lojistik modellerine evrildi. Şu sıralar en çok kullanılan modeller arasında üçüncü parti lojistik ve dördüncü parti lojistik modeli yer alıyor. Peki nedir bu 3PL ve 4PL , aralarındaki farklar nelerdir? Nasıl hizmetler sunarlar ve firmanız için en uygun olan türü hangisidir?

Firmalar hangi lojistik modelini uygulaması gerektiğine kendi dinamikleri üzerinden karar verirler. Bunun için de bu modelleri iyice kavramalı ve aralarındaki farkları net bir şekilde kavramalıdırlar. Sadece nakliye ve depolama değil farklı türden operasyonları da üçüncü parti lojistik ve dördüncü parti lojistik gibi hizmet sağlayıcılarıyla karşılarlar. Yazının devamında 3PL ve 4PL hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Üçüncü Parti Lojistik Nedir?
Firmaların kendi lojistik departmanlarıyla tamamlayamadığı lojistik faaliyetlerin bir bölümünü ya da tüm iş yükünü üstlenen dış tedarikçilere üçüncü parti lojistik sağlayıcıları denilmektedir. 1970’li yıllarda popülerliği artan 3. parti lojistik hizmet sağlayıcıları nakliye, depolama ve operasyon işlevlerine odaklandı. 2000’li yılların sonlarına geldiğimizde farklı işlevleri de geliştirdi. Bu işlevler arasında mal üretimi veya tedariği, paketleme, montaj, etiketleme, bilgi teknolojisi hizmetleri, tersine lojistik gibi pek çok faaliyet bulunuyor.

Üçüncü parti lojistik modeli teknolojik ilerlemelere daha kolay adapte olmak, yeni bir işlev ekleme kolaylığı, kurum dışından lojistik uzmanlarının kullanılması, maliyetlerin uygun oluşu gibi bazı konularda firmalara belirli avantajlar sağlarlar.

Dördüncü Parti Lojistik Nedir?

4PL hizmet sağlayıcıları tüm tedarik zincirinde bir yönetim ve entegrasyonu ifade eder. BT, finans ve tedarik unsurlarına bir arada odaklanabilir. Verimliliği artırmak amacıyla tedarik zinciri optimizasyonu ve danışmanlık hizmetleri ekleyerek üçüncü parti lojistiğin işlevlerini de içerir. Dördüncü parti lojistik genel bir strateji oluşturur, varlık yönetimi düzenler, envanter planlamalarını yapar, en verimli ve uygun kaynakları belirler ve danışmanlık sağlar. 4. parti lojistik modeli 3. parti lojistik modeline göre daha kapsayıcıdır.

Dördüncü parti lojistik modeli firmaların uzun dönemde kazançlarını arttırmayı hedefler ve stratejik tavsiyelerde bulunur. Aynı zamanda 4. parti lojistik hizmet sağlayıcıları firmalar için dış kaynak olarak kullanılabilir. Bu işlevler dördüncü parti lojistiğin avantajlarıdır.

3PL ve 4PL Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
Üçüncü parti lojistik ve dördüncü parti lojistik hizmet sağlayıcıları bazı işlevsel farklılıklar içerir.  Bu iki lojistik modelinin farklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • 3PL hizmet sağlayıcılarının odağında günlük işlevler yer alır ve tedarik zincirinin belirli kısımlarında odaklandığı yönleri vardır. 4PL hizmet sağlayıcıların odağında tüm tedarik zincirinin optimizasyonu vardır ve tek temas noktasıdır. Tüm bu süreçte işinizi genişletmek için size zaman tanır.
  • Üçüncü parti lojistik modeli nakliye maliyetini azaltmaya ve verimliliği artırma ile ilişkilidir. Dördüncü parti lojistik modeli strateji kurmak ve onu uzun vade de yönetmek ile ilişkilidir. Firmanızın gelişiminde yönlendirme, tasarlama, organize ve koordine etme gibi işlevlerde yardımcı olacaktır.
  • 3PL hizmet sağlayıcıları filo araçları ve depolar gibi varlıklara sahiptir. 4PL fiziksel varlıklardan bağımsız olarak firmanızın varlıklarını nasıl daha iyi kullanacağınıza, en verimli ve uygun maliyetli tedarikçiler ve satıcılar bulmaya odaklanır.
  • Dördüncü parti hizmet sağlayıcısı tersine lojistik, tedarik uygulamalarının optimizasyonu gibi hizmetleri birleştirip tüm operasyonel maliyetleri azaltmayı hedefler. Üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcı ise lojistik maliyetleri ile ilgilenir ve azaltmayı hedefler.
  • Büyük çaplı bir üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcısı yapısı itibariyle dördüncü parti lojistik modeline dönüşebilir.
Lojistik hizmetleri için profesyonel hizmetleri Horoz Lojistik aracılığıyla edinebilmeniz mümkün.

WhatsApp