Detail

Üçüncü Parti Lojistik Nedir?

← Geri
Üçüncü Parti Lojistik Nedir?

Ticaretin ve tedarik zincirinin önem kazanmasıyla ve teknolojik gelişmelerle birlikte, üçüncü parti lojistik kavramı ortaya çıkmıştır. Bir diğer kısa ismi ile 3PL, bir firmanın ana faaliyet kapsamı dışında kalan lojistik ve tedarik zinciri faaliyetlerini başka bir şirkete yaptırması olarak tanımlanabilir. Faaliyetin belli bir kısmı veya tamamı başka bir şirkete yaptırılabilir.

Ticaretin ve tedarik zincirinin önem kazanmasıyla ve teknolojik gelişmelerle birlikte, üçüncü parti lojistik kavramı ortaya çıkmıştır. Bir diğer kısa ismi ile 3PL, bir firmanın ana faaliyet kapsamı dışında kalan lojistik ve tedarik zinciri faaliyetlerini başka bir şirkete yaptırması olarak tanımlanabilir. Faaliyetin belli bir kısmı veya tamamı başka bir şirkete yaptırılabilir.
Üçüncü parti lojistik sürecini daha net anlayabilmek için, birinci parti ve ikinci parti lojistik kavramları yol göstericidir.

  1. Birinci parti, lojistik hizmet alan taraftır. Bu üretici ya da herhangi bir gönderici de olabilir.
  2. İkinci parti, birinci taraf olarak tanımlanan şirketlerin doğrudan müşterisi olan şirketleri ifade eder. Varlık bazlı ve yatırım bazlı denilen, tır filosu, depo yerleri, antrepolar gibi kendi varlıkları olan ve bu varlıklarıyla geleneksel taşımacılık, depoculuk hizmetleri veren şirketlerdir. Bu şirketler birinci partiler ile iş yaparlar.
  3. Üçüncü parti lojistik şirketleri ise, hizmeti kendileri de sağlayabilir ya da aracı firmalar da olabilir. Bu aracı firmalar ise kendi yatırımlarına sahip firmalar veya organizasyonlarında birden fazla ikinci partileri kullanan firmalar da olabilir. Üçüncü parti lojistik faaliyetinde, bir şirket, malzeme yönetimi veya ürün dağıtımı kısmında yetkilerini başka bir şirkete devreder.

Üçüncü Parti Lojistik Avantajları
Üçüncü parti lojistik sürecinin avantajları, genel anlamıyla çağımıza ve gerekliliklerine ayak uydurmasıdır. Bu avantajlar dört farklı maddede açıklanabilir:

1- Güvenilirlik

Üçüncü parti lojistik sayesinde her türlü ürün, hizmet ve bilgi akışı en ufak detay atlanmadan takip edilmektedir. Böylelikle tedarik zinciri içerisindeki hareketlerin verimli şekilde işlenmesine ve saklanmasına imkân tanınmaktadır. Hayati önem taşıyan bu verilerin dijital olarak en güvenli biçimde saklanması, bu lojistik türünün en önemli avantajları arasındadır.

2- Stratejik Yönetim

Üçüncü parti lojistik, ürünlerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını, yerleştirilmesini, taşımasını ve en nihayetinde dağıtılmasını sağlamaktadır. Böylece lojistiğin bütün sürecinde zamandan tasarruf sağlanır.

3- Ekspertiz
Günümüzün karmaşık piyasasında lojistik sürecinin tamamına hâkim olmak zordur. Üçüncü parti lojistik hizmeti sağlayıcıları aşağıdaki konularda bilgi ve deneyime sahiptir.
  1. Nakliye belgeleri,
  2. İthalat ve ihracat,
  3. Uluslararası uyumluluk,
  4. Ekonomik düzenlemeler.

Bu şirketler yine hız ve bilgi gibi avantajları müşterilerine sağlamaktadır.

4- Müşteri Memnuniyeti
Üçüncü parti lojistik sürecinin sağladığı avantajları sıraladığımızda, bu avantajların tümü müşteri memnuniyetini artırmaktadır. Hizmetlerin ve sürelerinin iyileştirilmesi, zamanında teslimat ve marka güvenilirliğini sağlar. Bütün bunların sonucu ise, maliyeti azalmış bir süreç ve memnun müşteriler demektir.

Üçüncü Parti Lojistik Maliyetleri
Günümüz piyasasında şirketlerin en önemli odaklarından biri de maliyetleri düşük tutmaktır. 3PL şirketler de tamamen lojistik üzerine uzmanlaşmış şirketlerdir. Bu yüzden herhangi bir şirketin tedarik zincirine kıyasla daha geniş bir ağa sahiptir.
Bu ağ sayesinde lojistik sürecinde daha güçlü ilişkilere sahiptirler ve sektördeki müzakerelerde daha etkilidirler. Bunun sonucunda müşterilere daha fazla indirim sağlayabilecek, özetle genel maliyetleri minimumda tutacaktır.
Bu tip bir firmayla ortaklık kurarak, şirketinizi büyük altyapı yatırımları yapma masrafından kurtarabilirsiniz. Çünkü bu şirketler diğer şeylerin yanı sıra, ulaşım, depolama alanı ve personel hizmetlerini size maliyetleri karşılanmış bir şekilde sunacaktır.

Üçüncü Parti Lojistik ve Malzeme Yönetimi
Bir 3PL şirketi ile anlaşmak, aynı zamanda yaptığınız işte bir ortak kazanmanız demektir. Bu partneriniz size en iyi paketleme, gönderi ve malzeme yönetimi seçeneklerinde yardımcı olur. Malzeme yönetimi, ekspertiz isteyen zahmetli bir iştir.

Malların nerede ve ne zaman bulunacağından, kategorilere ayrılmasına kadar bütün süreci sizin için bu şirketler üstlenir. Aslında belirtilen bütün avantajlar, malzeme yönetimi süreci altında bulunur. Bu yüzden özetle, üçüncü parti lojistik şirketlerinin bütün bu süreci sizin için en hızlı ve en düşük maliyetli şekilde sağladığını söyleyebiliriz.

WhatsApp