Detail

Transit Ticaret Süreçleri Nelerdir?

← Geri
Transit Ticaret Süreçleri Nelerdir?

Yurtdışı kaynaklı bir ürünün satın alınıp yurtiçi  gümrük sahasına ve gümrük vergilerine girmeden bir başka ülkeye satılması olayına transit ticaret adı verilmektedir. Transit ticarette alınan ve satılan ürünler vergi ve harçlara tabi değildir, bu sebeple ihracat ve ithalattan ayrı bir kategoriye girmektedir.

Yurtdışı kaynaklı bir ürünün satın alınıp yurtiçi  gümrük sahasına ve gümrük vergilerine girmeden bir başka ülkeye satılması olayına transit ticaret adı verilmektedir. Transit ticarette alınan ve satılan ürünler vergi ve harçlara tabi değildir, bu sebeple ihracat ve ithalattan ayrı bir kategoriye girmektedir. İhracat ve ithalat kurallarından muaf olarak yurtdışı kaynaklı satın alınan ürün direkt olarak bir başka yere transfer edilir. Böylece transit ticaret gerçekleşmiş olur, gümrük ile alakalı vergi ve harçlar oluşmaz. Ayrıca Gümrük Beyannamesi de düzenlenmez.

Transit ticaret süreçleri içerisinde yer almayan birçok kavram ihracat ve ithalat içerisinde görülebilmektedir. KDV ve vergi gibi birçok durum transit ticarette geçerli olmayan kavramlardır. İhracat ve ithalat kuralları çerçevesinde gerçekleşmeyen bir ticari işlem olduğu için bu kurallar içerisinde vergilendirme yapılamaz. KDV için ise durum biraz daha farklıdır. Alınan veya satılan ürün veya hizmet transit taşımacılık içerisinde ülkeye hiç uğramadığı için o ürün veya hizmet adına KDV talep edilemez.

Transit Ticarette Gümrük Beyannamesi ve KDV
Transit ticaretin süreçleri içerisinde gümrük vergisi ve KDV için pek çok soru sorulmaktadır. İhracat ve ithalat kurallarından ayrı bir ticaret şekli olan transit ticaretin bu sorulara yanıtı da farklı olmaktadır. Transit ticaret süreçleri için:

  1. Transit ticaretin içerisinde gümrük beyannamesine gerek yoktur.
  2. Eğer ürün Türk gümrük bölgelerine giriyorsa “Transit Ticaret Beyannamesi” alınması gerekir.
  3. Alım satımı yapılan ürünün KDV kapsamına girmesi ve KDV kapsamında değerlendirilmesi için ürünün Türkiye sınırları içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir.
  4. Ödeme şekilleri fark etmeksizin transit ticaret yapılabilir.
  5. Transit taşımacılık işlemleri içerisinde vergi ve harç için istisnalar uygulanır, muaf tutulur.
  6. Uluslararası ticareti yapılması yasaklanan ürünlerin transit taşımacılık ile yapılması yasaktır. Ayrıca her ülkenin kanunlarına göre farklı ürünlerin satışı da yasak olabilir; bu durumda o ürünün de o ülke içinde satılmaması gerekir.

Bu süreçler haricinde fatura işleyişinden de bahsetmek gerekir. Ürünün alındığı yer tarafından bedeli belirtmek adına fatura kesilir. Bu fatura bedelini de göz önünde bulundurarak satışı yapılan kişi/kuruma ingilizce bir fatura kesilerek gönderilir. Transit Ticaret kapsamında İngilizce kesilen bu faturanın Türkçe bir nüshası da olmak zorundadır.

Transit Ticaretin Önemi
İhracat ve ithalat ticaretinde alınıp satılan ürünler pek çok işlem, izin ve onaya tabii tutulur. Bu da ürünün alım veya satım olayında süreyi etkiler ve taraflardan bazıları bu durumdan memnun kalmayabilir. Müşteri memnuniyetini kaybetmemek adına bu malzeme ve eşyaların satışını yöneten ticaret yöneticileri transit taşımacılığa önem vererek hem vergi yükünü hafifletmek, hem de zamandan tasarruf edebilmek gibi birçok yarardan faydalanır. İhracat ve ithalat işlemlerinde oluşan ön işlemler ve izinler, kayıt işlemleri sebebiyle oluşan mağduriyet ve müşterilerin memnuniyetinin bozulmaması için son dönemde transit ticaret önemine vurgu yapılmıştır. Transit ticaret ile müşteri memnuniyetine verilen değer üst seviyede tutulmaktadır. Süreciniz ilgili tüm profesyonel bilgileri Horoz Lojistik uzmanlarından edinebilirsiniz.

WhatsApp