Detail

Proje Lojistiği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

← Geri
Proje Lojistiği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sektör itibariyle lojistik büyük bir iştir ve ekonomide önemli ölçüde rol oynayan bir endüstridir. Herhangi bir kuruluş bir şey yaptığında veya başka bir kuruluşun yaptığı bir şeyi sattığında, operasyonlarının sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak için lojistik hizmetlerine ihtiyacı vardır. Bunun içinde proje lojistiği ve proje taşımacılığının önemli bir yeri vardır.

Sektör itibariyle lojistik büyük bir iştir ve ekonomide önemli ölçüde rol oynayan bir endüstridir. Herhangi bir kuruluş bir şey yaptığında veya başka bir kuruluşun yaptığı bir şeyi sattığında, operasyonlarının sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak için lojistik hizmetlerine ihtiyacı vardır. Bunun içinde proje lojistiği ve proje taşımacılığının önemli bir yeri vardır.

En temel tanımıyla proje lojistiği, temel taşıma sürecini barındırır. Ancak bu taşıma süreci kolay bir süreç değildir. Proje lojistiği; standart araçlarla taşınamaz, bu iş için özel dizayn edilmiş, bu amaçla üretilmiş araçlar tercih edilir.

Proje Taşımacılığı Nedir?

Proje taşımacılığı ise; kamu ya da özel sektördeki fabrikalar, inşaat, madencilik gibi alanlardaki cihazların donanımlı bir şekilde taşınmasını ifade eder. Örneğin, doğru zamanda doğru yere varmak için tüm bir petrol sondaj kulesi inşa etmek için gerekli olan her şeyi elde etmek veya askeri teçhizat, tekneler ve uçaklar gibi büyük makine parçalarını taşımak anlamına gelebilir.

Bu noktada müşterilerden gelen karmaşık depolama ve dağıtma görevlerini ve proje taşımacılığı için de proje lojistiği uygulamasını beraberinde getirir. Birçok konuda birçok sektöre hizmet sağlanmasından dolayı her müşteri kendisi için uygun taleplerin bir an önce gerçekleşmesini bekler. Kullanılacak güzergâhın son derece mühim olduğu proje taşımacılığında olası kaza ve hasarlara karşı doğabilecek risklerin önceden tahmin edilmesi önemlidir. Transfer sürecinde taşınan malın zarar görmemesi için bu risklerin ayrı ayrı hesaplanması gerekir. Bu noktada proje taşımacılığı ile iç içe olan proje lojistiği ayrılmaz parçası ise sigortadır. Sigortanın olmadığı bir durumda hasar ile karşılaşılması halinde lojistik işletmesi müşterisini kaybeder ve aynı zamanda hizmet bedelinin çok üstünde bir maliyet ile de karşılaşabilir.

Proje lojistiği, eşyaların taşınmaya hazır hale getirilmesinden, deniz, hava veya karayolu ile; nakliye, depolama, seyahat ve nihai varış noktasında boşaltmanın düzenlenmesine kadar karmaşık tedarik zincirleri boyunca bina veya inşaat projenizin lojistiği ile ilgili her şeyin yönetimini içerir. Bu genellikle büyük, ağır, pahalı ve hatta tehlikeli maddelerin dünya çapında, bazen ulaşılması zor yerlere taşınmasını ve ilgili tüm evrak işleriyle uğraşmayı barındırır. 
Proje lojistiği yöntemi genellikle başarıyla yürütülen bir projenin kalbinde yer alır. Proje lojistik yönetimi, proje amaç ve hedefleri doğrultusunda lojistik ihtiyaçlarının başarılı bir şekilde karşılanması için kaynakların planlanması, organize edilmesi ve yönetilmesini içeren hizmetlerin toplamıdır. Proje lojistiği yöntemi kısmında işin iyi tarafı, yaklaşımı tamamlayacak etkili bir metodolojinin bulunuyor olmasıdır.

Proje Lojistiği Yönetimi ve Tedarik Zinciri Yönetimi İlişkisi
Proje lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetiminin alt bir kümesini oluşturmaktadır. Yeni bir tesisin inşası düşünüldüğünde, tedarik zinciri yönetimi ile proje zincirinin örtüştüğü görülür. Saha ekiplerinin ihtiyaç duyulduğunda malzeme ve hizmetler proje sahasında en kısa zamanda iletilmelidir. Proje lojistik yöntemi hakkında bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Proje lojistik yönteminin birincil hedefi, öngörülen proje kısıtlamalarına uyarken, tüm proje hedeflerine ulaşabilmektir. İkincil hedef, önceden tanımlanmış görevleri karşılamak için gerekli girdilerin tahsisi ve entegrasyonunu uygun hale getirmektir. Bu ortamda başarılı olmak için, gerçekleşen olaylara hızlı bir şekilde tepki vermek gerekir. Son ana kadar plan yapabilme yeteneğine ihtiyaç duyulmaktadır. Operasyonla ilgili anlık bilgilere erişim sağlanmalıdır. Ayrıca şunları da içermektedir;

İşbirliğine dayalı bir yönetim yaklaşımı:
İşbirliğine dayalı bir yönetim yaklaşımı, proje ekibini ve kilit paydaşları problem çözme ve karar vermede birbirine bağlar. 

Uyarlanabilirlik:

Etkili bir proje lojistik yöneticisine, yeni bir durumu anında değerlendirebilen ve mevcut duruma uyum sağlayabilen kişi gözü ile bakılır. 

Esneklik:

Değişimin nasıl yönetildiği, teknik açıdan herhangi bir projeyi lojistik açıdan yapabilir ya da bozabilir. Esneklik, hiçbir projenin onsuz başaramayacağı yaratıcı düşüncesi ile üretilir.

WhatsApp