Detail

E-İhracat (Mikro İhracat) Nedir? Avantajları Nelerdir?

← Geri
E-İhracat (Mikro İhracat) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat, kargo şirketlerinin yurtdışı gönderilerini hızlıca elektronik ortamda yapmasını sağlayan ve oldukça kullanışlı bir araçtır.

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat, kargo şirketlerinin yurtdışı gönderilerini hızlıca elektronik ortamda yapmasını sağlayan ve oldukça kullanışlı bir araçtır.

Çoğunlukla e-ticaret ve küçük sevkiyat gönderimlerinde tercih edilen, alıcıya yurtdışı gönderilerini daha hızlı ve hesaplı yoldan ulaştırma gibi avantajları sağlayan mikro ihracat, 15 bin Euro altı ile 300 kilogram altı dış satımlar için kullanılabilmektedir.

Bu kategoriye alınan her türlü işlem, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlemesi kapsamındadır. Yetkili firmalar aracılığıyla düzenlemesi yapılan bu beyanname sayesinde maliyet ve zamandan tasarruf edildiği açıkça ortadadır. Bu ihracat seçeneği, özellikle kara yolu taşımacılığıyla çalışan küçük işletmelerde yaygındır.

Mikro ihracatın sadece global e-ticaret site satıcıları tarafından yapılabildiğini söylemek de bu yüzden yanlış olacaktır; bireysel internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla satış yapan kişiler de tercihlerini mikro ihracattan yana kullanmaktadır.

Neden Mikro İhracat Tercih Edilmeli?
Mikro ihracat kapsamında sağlanan ihracat desteklerinin yanı sıra ETGB’nin de getirdiği büyük kolaylıklar vardır. Gümrükte belge işleri ve maliyetler azalırken mikro ihracat şirketleri, gümrük süreçlerini takip etmek için ETGB sorgulamasını kullanır.

Bu belge ile yurt dışı satışı yapılan ürünlerde ayrıca bir gümrük firmasının devreye girmesi gerekmeden lisanslı mikro ihracat kargo şirketine teslimat gerçekleştirilir. Bu model, beraberinde şu tür avantajları da getirmektedir:

  1. KDV iadesi mümkündür.
  2. İhracatçılar Birliği kaydına gerek yoktur; bu da onay beklemeden ürünlerin hızlıca gönderilmesi demektir.
  3. Depo çıkış ücreti alınmaz.
  4. KKTC, ambar ücreti ile istisnai bir duruma sahiptir. Bunun sebebi ise ürünlerin farklı bir ambardan çıkıyor oluşudur.
  5. Noter tasdikli vekâletname gerektirmez.
  6. Firmaların hafta sonları gönderim yapabilme şansı vardır.
  7. Ardiye ve gümrük müşavirliği hizmet bedeli kapsamında ücret ödemeye gerek kalmaz.
  8. Herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmadan elektronik ortamda düzenlendiği için sadece maliyet değil, nakit anlamında da tasarruf sağlanmış olunur.
  9. Dosya ve kâğıt masrafı en az seviyelerdedir.
  10. Ürünlerin gönderimindeki hız ve kolaylık, firmalara müşteri çekerek daimî alıcı kitlesinde kayda değer olumlu bir artışa sebep olur.

Kısaca mikro ihracat, dünyanın her noktasına mallarınızın dış satımını sıkıntısız bir şekilde yapabileceğiniz en yararlı yoldur. Mikro ihracat avantajları, gönderim öncesi ve sonrasında hem satıcıya hem de alıcıya büyük artılar kazandırmaktadır. Bunlar arasında en büyük örnek, faturalandırma ve faturayı ulaştırma aşamasıdır. Mikro ihracat ile işini yürüten işletmelerin aklına sıklıkla “Fatura örneği nasıl olmalıdır?” sorusu gelir.

Mikro İhracat Sürecinde Fatura Örneği
Mikro ihracat gönderilerinin, e-arşiv fatura veya matbu fatura ile çıkışı yapılmaktadır. Çıkışın e-fatura ile mümkün olması için ise ETGB sistemiyle e-fatura sisteminin entegre edilmesi gerekir. Mikro ihracat faturası, şirketlerin hazırlamakla yükümlü olduğu gerekli bir belge olduğu için tüm bilgilerin önemli hususlar dahilinde eksiksiz olarak doldurulması şarttır.

Mikro ihracat fatura örneği üzerinde bakıldığında da; eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ve paketleme bedeli yazılırken KDV veya “gümrükleme hizmet bedeli” tarzı ek kalemler bulunmaz. Fatura örneği incelendiğinde faturada eklenmesi şart kısımlar şu şekilde maddelenmektedir:
  1. Gönderici firmanın tam ünvanı, adresi ve bilgileri kısmında vergi dairesi adı ve numarası
  2. İmza ve kaşe,
  3. Fatura tarihi, fatura numarası ve fatura tipi,
  4. Düzenlenme tarihi,
  5. Teslim şekli,
  6. Ürün menşei ile GTIP belirtilmesi zorunludur; farklı ülkeler söz konusu olduğunda ise her bir ürün için ayrı şekilde belirtilmesi gerekir.

Horoz Lojistik e-ihracat (Mikro İhracat) hizmeti hakkında detaylı bilgi için 0850 202 33 60 numaralı telefon numarasından veya e-export@horoz.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.


WhatsApp