Detail

Lojistik Sektöründe Komple Taşımacılık Nedir?

← Geri
Lojistik Sektöründe Komple Taşımacılık Nedir?

Komple Taşımacılık ya da FTL (Full Truck Load), bir müşteriye ait olan yükün sadece bir araca yüklenip taşınmasına verilen isimdir. Taşımacılık sektöründe büyük bir önemi olan komple taşımacılık, sahip olunan yükün profesyonel ve hızlı bir şekilde hedefe doğru ulaşmasını sağlar.

Komple Taşımacılık ya da FTL (Full Truck Load), bir müşteriye ait olan yükün sadece bir araca yüklenip taşınmasına verilen isimdir. Taşımacılık sektöründe büyük bir önemi olan komple taşımacılık, sahip olunan yükün profesyonel ve hızlı bir şekilde hedefe doğru ulaşmasını sağlar.

Yükün belirlenen kurallara göre doldurulması, taşınma sürecinin emniyetli ve güvenli bir şekilde sağlanmasının ardından hedefe vardıktan sonra indirilmesi gibi süreçler komple taşımacılık sayesinde daha avantajlı bir şekilde gerçekleşir.
Komple taşımacılık ile birlikte, yüklenen yükün, seçilen araç içerisini tam olarak doldurması oldukça önemlidir. Taşınma işleminde, konteyner kullanıldığı gibi açık araçlar da kullanılabilir. Taşıma süreci:

  1. İlk olarak firmanın taşınmasını istediği yüklerin, belirlenen noktadan alınmasıyla başlar.
  2. Daha sonra seçilen en hızlı ve güvenli güzergah üzerinden hedef noktasına ilerleme gerçekleşir.
  3. Teslim noktasında, ürünlerin güvenli bir şekilde indirilmesiyle de sonuçlanır.

Komple Taşımacılık Lojistiği Nedir?
Lojistik kavram olarak; ham maddenin elde edilmesinden, elde edilen ürünün tüketilmesine kadar kapsayan sürecin planının oluşturulması, yürütülmesi ve denetlenmesinin tamamlanmasını içerir. Lojistik sayesinde, taşımacılık ticareti daha güçlü bir şekilde gerçekleştirilir, bahsedilen işlemler için birçok ulaşım metodu kullanılmaktadır. Başarılı bir yük ve taşıma operasyonları için;
  1. Zaman,
  2. Doğru Miktar,
  3. Ürün,
  4. Yer,
  5. Maliyet unsurlarının tam sağlanması gereklidir.

Komple Taşımacılık Avantajları
Komple taşımacılık yöntemi birçok avantajı bünyesinde bulundurmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde maddelenebilir:
  1. Fiyat Avantajı: Taşıma seçenekleri arasında yer alan en ekonomik modeldir. Komple taşımacılık sürecinde, gümrük geçişleri dışında, aracın kasasının açılması ve ürünlere herhangi bir işlemini yapılması gibi durumlar gözlemlenmez.
  2. Esneklik: Komple taşımacılık sayesinde dilediğiniz ambalajı tercih edebilirsiniz. Çünkü her ambalaj türündeki ürün rahatlık ve kolaylıkla taşınabilir.
  3. Zaman Tasarrufu: Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, yola çıkar ve hedef noktaya doğru ulaşım sürecini başlatır.
  4. Kayıp ve Hasar Oranının Azaltılması: Komple taşımacılık sayesinde yaşanması olası olan; kayıp, hasar ve yanlış teslimat oranlarında azalma yaşanmaktadır.

Uluslararası Komple Taşımacılık
Uluslararası komple taşımacılık modelinde, müşterilerin belirlediği ulaştırma şekillerine göre farklı belge ve sözleşme çeşitleri hazırlanmaktadır. Yurt dışına gerçekleşecek olan ticarette, sevkiyat yapılabilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır. Ekonomik olmasının dikkat edildiği sevkiyat modellerini tercih etmek, sağlanan ticaretin verimliliğini arttırır. Taşıma yöntemleri için dört farklı alternatif bulunmaktadır. Bu alternatifler arasında;
  1. Kara Yolu Taşımacılık
  2. Deniz Yolu Taşımacılık
  3. Hava Yolu Taşımacılık
  4. Demir Yolu Taşımacılık

Kara Yolu Taşımacılık
Uluslararası taşımacılık modelleri arasında kilit rol oynamaktadır. Aynı zamanda en çok tercih edilen seçeneklerden biridir. Kara yolu taşımacılığı, rekabet unsurunun en çok hissedildiği taşımacılık alternatifleri arasındadır. Kapıdan kapıya, aktarma olmadan bir süreci kapsar. Ayrıca; eşyalarda daha az yıpranmayı sağlarken, VIP seçenekleri gibi birçok avantajı da sunar.

Deniz Yolu Taşımacılık
Deniz yolu taşımacılık; dünya ticaretinde oldukça tercih edilmekte ve rağbet görmektedir. Güvenli bir taşımacılığı vaat eder. Güvenli olmasının yanı sıra sağladığı düşük maliyet sayesinde karlı bir ulaşım sağlar. Deniz yolu taşımacılığı kendi içinde; liner ve tramp taşımacılık olarak ayrılır. Ro-ro ve Konteyner gibi taşımacılıklar liner içerisinde sayılır. Kömür, kereste maden gibi ürünlerin taşıması ise tramp taşımacılık ile gerçekleşir.

Hava Yolu Taşımacılık
Proje, konsolide kargo, transit yükleme, değersiz evrak, değerli evrak, değerli emtia, tehlikeli madde ve cenazeye kadar birçok yükleme gerçekleştirilerek, hava yolu taşımacılığı kullanılarak ulaşım sağlanır.

Demir Yolu Taşımacılık
Demir yolu taşımacılığı, yakın mesafelerdeki transit devletler tarafından kullanılmaktadır. Transport taşıma türünde, havaleli yük ve ağır tonajlı yüklere uygun olması avantajları ile birlikte ülkeler arasındaki ulaşım ve taşımacılık alternatifi olarak oldukça tercih edilmektedir.

Firmanıza en uygun taşımacılık türünü bulmak için profesyonel yardımı Horoz Lojistik’ten alabilir ve tüm bu süreçleri eksiksiz ve üst segmentte yürütebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklamanız yeterli.

WhatsApp