Detail

Kara Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

← Geri
Kara Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kara yolu taşımacılığı, ticari ürünlerin başlangıç noktasından varış noktasına kadar aracısız bir aktarım süreci ile belirlenen zaman diliminde, ürünü gönderen ve alıcı arasında yapılan protokol ile ulaştırılma sürecine verilen isimdir. Diğer taşıma türlerine kıyasla daha hızlı ve uygun fiyatlı olması sebebiyle daha çok tercih edilir.

Kara yolu taşımacılığı, ticari ürünlerin başlangıç noktasından varış noktasına kadar aracısız bir aktarım süreci ile belirlenen zaman diliminde, ürünü gönderen ve alıcı arasında yapılan protokol ile ulaştırılma sürecine verilen isimdir. Diğer taşıma türlerine kıyasla daha hızlı ve uygun fiyatlı olması sebebiyle daha çok tercih edilir.

Tarihçe olarak da bakıldığında kara yolu taşımacılığının, deniz yolu taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığına göre daha eski ve köklü bir yapıya sahip olduğu görülür. Kara yolu taşımacılığı dört temel boyut barındırır. Mutlaka bilmeniz gerekenler arasında yer alan boyutlar şu şekilde maddelendirilebilir:

  1. Taşınacak eşyanın seçilmesi,
  2. Eşya taşıma işinin üstlenilmesi,
  3. Ücret karşılığı yapılması,
  4.  Taşıma türü olarak kara yolu olarak belirlenmesi.

Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı
Kara yolu taşımacılığı içerisinde önemli pek çok nokta yer almaktadır, ulusal ve global kurallar, gümrük merkezleri kuralları ve alternatif yollar önemli bazı noktalardandır. Oluşturulan protokoller sayesinde süreç içerisinde oluşabilecek aksilikleri önlemek, güvenliği sağlamak pek çok ülkenin dikkat ettiği hususlar olarak öne çıkar.

Bu sayede kara yolu kullanılarak yapılan taşımacılık sürecinde meydana gelebilecek aksiliklere karşı, devletler tarafından önlemler geliştirilmiştir. Devlet, belirlenen güzergahlar için kullanılacak yolların durumu hakkında, ulaşım altyapısını geliştirmek ve iyileştirmek için çeşitli planlar oluşturmaktadır.

Global taşımacılık sürecini en çok etkileyen unsurlardan bir tanesi de siyasi gelişmelerdir. Bu sebeple taşımacılığın bu sebeplerden en az şekilde etkilenmesi için devlet tarafından oluşturulan düzenlemelerin önemi büyüktür. Kara yolu taşımaları kombine taşımalar içerisinde bulunduğu takdirde ciddi tasarruflar sağlanabilmesine zemin hazırlar. Bu taşımacılık türü kitle taşımacılığının aksine daha hızlı ve etkin bir süreç sunarak öne çıkmakta.

Kara Yolu Taşımacılığında Uluslararası Örgütler
Uluslararası kara yolu eşya taşımacılığında ön plana çıkan bazı örgütlerin varlığı söz konusudur. Bu örgütler şu şekilde sıralanabilir:
  1. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi (UNECE),
  2. Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı (CEMT-UBAK),
  3. Uluslararası Kara Yolu Taşıma Birliği (IRU),
  4. Güneydoğu Avrupa Ortak Girişimi (SECI),
  5. Uluslararası Taşıma Organizatörleri Dernekleri Federasyonu.

Kara Yolu Taşımacılığının Avantajları
Kara yolu taşımacılığı, diğer taşıma türleri ile kıyaslandığında bazı avantajlar sunar bu avantajların başında hasarın en aza indirgenebilmesi gelmektedir. Bu taşımacılık türünün sunduğu avantajlar şöyle özetlenebilir:
  1. Diğer taşıma türleri gibi göndericiden alıcıya kadar herhangi bir aktarma süreci yaşanmadığı için ürünlerin taşıma sırasında alabileceği hasar en az seviyededir.
  2. Müşterinin isteğine bağlı olarak kara yolunun bulunduğu her yere taşıma fırsatı sunar.
  3. Taşıt sayısının talebe göre yüksek olduğu bölgelerde rekabet üst seviyeye ulaştığı için müşteriler daha uygun fiyatlarla karşılaşabilir.
  4.  Seferler kara yoluyla daha düzenli bir şekilde yapılabilir.
  5. Teslimatının hızlı bir şekilde gereken yükler için süratli sevkiyat seçeneği tercih edilebilir.

Kara Yolu Taşımacılığının Dezavantajları
Kara yolu taşımacılığı türünün avantajlarına değindik. Kara yolu taşımacılığı avantajları gibi bazı dezavantajları da içerisinde barındırır. Bunlar şöyle özetlenebilir:
  1. Taşınacak numune benzeri eşyanın az bir miktarda miktarda olması durumunda bu eşyaların sevk noktalarına bir araç içerisinde bir arada değil, ayrı ayrı ulaştırılması gerekmektedir.
  2. Ağır ve yüksek eşyaların karayolu ulaştırma mevzuatına uymaması nedeni ile taşınmaları oldukça zordur. Bu eşyaların deniz yolu veya demir yolu ile taşınması daha verimli olacaktır.
  3. Karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığında hukuki mevzuat; bekleme süreleri ile eşyanın hacmi ve niteliğine bağlı olarak diğer taşıma türlerine göre olumsuzluklar yaratabilir.

Gerçekleştireceğiniz kara yolu taşımacılığı için profesyonel destek alarak tüm riskleri minimuma indirip, sorunsuz bir sürece imza atabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklamanız yeterli.

WhatsApp