Detail

İthalat ve İhracat Arasındaki Farklar

← Geri
İthalat ve İhracat Arasındaki Farklar

Ticaret söz konusu olduğunda ithalat ve ihracat arasındaki farkı anlayabilmek için bu iki kavramın ne anlama geldiğinin bilinmesi oldukça önemlidir. İthalat veya dışalım, ticaret amacıyla yurt dışından mal alma veya getirme işlemidir.

Ticaret söz konusu olduğunda ithalat ve ihracat arasındaki farkı anlayabilmek için bu iki kavramın ne anlama geldiğinin bilinmesi oldukça önemlidir. İthalat veya dışalım, ticaret amacıyla yurt dışından mal alma veya getirme işlemidir. Bu mallar bireyler, şirketler veya devlet tarafından alınabilir ve diğer ürünlerin işlenmesi veya nihai tüketicilere yeniden satılması için kullanılır. Her ülkenin kendine özgü ithalat politikaları ve süreçleri bulunur. Örneğin, Türkiye’ye gelen ithal mallar, daha sonra Gümrük bölgesinde ticaret politikasına uygun olarak vergi tahsili veya diğer mali gereklilikler gibi uygulamalar tamamlanmak üzere birkaç işlemden geçer.

İhracat veya dışsatım, yerel olarak üretilen malların ülkeden bir diğer ülkeye döviz karşılığı satış sürecidir. İhracat, uluslararası ticaretin en büyük bileşenlerinden biri olarak bilinir ve döviz girdisi sayesinde bir ülkenin ekonomik değerini ölçme kriterlerinin bir parçasıdır. Dolar bazında dünyanın en büyük ihracat yapan ülkeleri arasında; Çin, ABD, Almanya, Hollanda ve Japonya gibi güçlü ülkeler yer alır. İhracat, uluslararası ticareti kolaylaştırır ve aynı zamanda istihdam, üretim ve gelir yaratarak yerel ekonomik aktiviteyi de teşvik eder.

İthalat ve İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her ülkenin kendine özgü ticaret politikaları bulunur ve ister ithalat ister ihracat olsun, ticaret süreci bu kanuna göre ilerler. Ancak, ülke bazında olmaksızın ithalat ve ihracat arasındaki genel farklar şu şekilde listelenebilir:

  1. İthalat yurt içinde bulunmayan mal talebini karşılamak için yapılırken, ihracat pazar payını veya küresel varlığı artırmak için yapılır.
  2. Yüksek ithalat düzeyi, güçlü iç talebin bir göstergesi iken, yüksek ihracat seviyesi ise ticaret fazlasının bir göstergesidir.
  3. İthalat dış ülkelerden yapıldığı için aşırı ithalat iç ekonomiyi olumsuz etkilerken, daha çok ihracat, ana ülkeye olan dış geliri artırdığı için iç ekonomiye fayda sağlar.
  4. İthalat ve ihracatta vergi ve gümrük süreçlerinde yapılan uygulamalar birbirlerinden farklıdır. Bu uygulamalar ayrılmaktadır.

Ticaret alanında sıkça karşımıza çıkan iki terim olan ithalat ve ihracat, aslında ciddi ekonomik güç göstergelerinden biridir. Örneğin, bir ülke ihracattan çok ithalat yapıyor ise bu dış ticaret açığının olduğunu yansıtır. Böylece, hem vatandaşa hem de ülkenin ekonomisine yansıyan birçok dezavantaj oluşturur. Yıllar boyu büyüyen dış ticaret açığı ile birlikte sanayilerin ve ihracatın zayıflamasına bağlı oluşan ekonomik kriz bu dezavantajlara örnek gösterilebilir. İşte bu yüzden, ithalat ve ihracat konusunda dış ticaret dengesi oluşturulması gerekir. Peki ticaret dengesi nedir?

Ticaret Dengesi Nedir?
Ticaret dengesi, bir ülkenin ihraç ettiği malların değeri ile ithal ettiği malların değeri arasındaki farktır. Eğer ihracat ithalatı aşarsa, ülkenin ticaret fazlası vardır ve ticaret dengesinin pozitif bir değerde olduğu söylenir. Ancak eğer tam tersi olursa, yani ithalat ihracatı aşarsa, ülke veya bölge ticaret açığına sahiptir ve ticaret dengesinin negatif bir değerde olduğu söylenir. Ticarette kullanılan "pozitif" ve "negatif" sözcükleri yalnızca sayısal bir anlama sahiptir ve bir ülke veya bölgenin ekonomisinin iyi performans gösterip göstermediğini yansıtmaz. Örneğin bir ticaret açığı, tüketim veya üretime yönelik mallara olan iç talepteki artışı yansıtabilir. İhraç edilen ve ithal edilen tüm malları içeren toplam ticaret dengesi, ödemeler dengesinin ana bileşenlerinden biridir. Tek bir ürün veya ürün kategorisi için büyük bir açık, mallar için dünya pazarında belirli bir ulusal rekabet avantajı veya duruma göre dezavantajı gösterebilir.

WhatsApp