Detail

İhracatta Dijital Devrim

← Geri
İhracatta Dijital Devrim

Teknolojik gelişmelerin insan yaşamını şekillendirecek biçimde önemli bir hale gelmesi, teknolojiye ve onun getirdiklerine uyum sağlamayı gerektirir. Ticaretle ilgilenen işletmelerin kazançlarını artırmak, daha fazla pazar ve müşteriye ulaşmak için teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanması akıllıcadır.

Teknolojik gelişmelerin insan yaşamını şekillendirecek biçimde önemli bir hale gelmesi, teknolojiye ve onun getirdiklerine uyum sağlamayı gerektirir. Ticaretle ilgilenen işletmelerin kazançlarını artırmak, daha fazla pazar ve müşteriye ulaşmak için teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanması akıllıcadır. Dijital dönüşüm doğrultusunda şekillenen bir diğer unsur da ihracattır, yapay zeka teknolojisi destekli ve ülke ekonomisi için büyük getirileri olan ihracatta dijital devrim Ticaret Bakanlığı tarafından tanıtılır.

İhracatta dijital devrim olarak görülen Kolay İhracat Platformu, barındırdığı birçok modülle ön plana çıkarak farklılaşır ve günümüz dijital çağının dinamiklerine uyum sağlayarak ticaret erbablarına nitelikli hizmet sunma gayesiyle yola çıkmıştır. Dijital ihracat yapan işletmelere verdiği hizmetin yanında ihracata yönelik projeler geliştiren girişimcilere de ulaşmayı amaçlar. Birçok ilki beraberinde getiren dijital devrim, dış ticaret alanında yeni bir dönemin başlangıcıdır.

Kolay İhracat Platformu ile Dijital Devrim
2020 yılında hayata geçirilen dijital devrim, dış ticaret alanında faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen işletmelere yol gösterici olması amacıyla geliştirilen bir yazılım projesidir. “Kolay İhracat Platformu” adına sahip proje, ihracat yapan ya da yapmak isteyen girişimcilere e-devlet şifresiyle portala erişim imkanı sağlar ve yapay zeka teknolojisi ile çalışan bir yazılıma sahip olmasıyla daha kapsamlı ve detaylı analizler sunar.
Sadece Türkiye odaklı olmayan projeyle, yurt dışındaki ithalatçıların Türkiye’deki işletmelere ulaşması da amaçlanır. İşletmeler platformda kendilerine ait bir sayfa açarak ürünlerini sergileme ve ithalatçılarla iletişim kurma imkanına sahiptir. Platformla ulaşılmak istenilen sonuçlardan bir tanesi de ihracatçıların yeterli bilgi düzeyine sahip olarak hedef pazara açılması ve çeşitli pazarlama stratejileriyle pazarda uzun süre kalmalarıdır. Dijital devrim, dış ticaret hacminin büyümesine destek olarak ve  ihracatçıların çevrim içi satışlarını artırarak hem kendi işletmelerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulur.
Belirlenen hedef pazara ait bilgileri detaylı olarak sunan dijital devrim ihracat sektörü için rehber görevi görür, rakip firmaların istatistiklerini analiz edebilmenin yanında gümrük vergisi oranları ve güncel gelişmeler takip edilmelidir. İhracat için zorunlu belgeler, pazara girmek için gerekli kriterler ve mevzuat, sektörden aktüel haberler ve gerçekleşecek fuarlar dijital devrim ihracat platformuyla kullanıcılara ulaştırılır.

Kolay İhracat Platformu Özellikleri
Bu platform içerisinde toplamda 8 farklı modül yer alıyor. Bu modülleri maddelemek gerekirse şu şekildedir:

  • İhracat Kokpiti: Yapılan ihracatın genel durumu, aylara göre değişimi ve ihracat gerçekleştirilen ülkeler buradan incelenir.
  • Akıllı İhracat Robotu: Sektöre özel ürün ve pazar önerisi sunmasının yanında ülke ve sektör bazlı raporlar hazırlanır.
  • Pazara Giriş Haritası: İhraç edeceğiniz ürünün hedef ülkedeki durumunu analiz etme imkanıyla beraber ülkeler arası ikili anlaşmalar, rakip analizi, potansiyel ithalatçılar listesi, gümrük vergileri ve şartlarına erişebilirsiniz.
  • Sektörler: İhracat yapmakta ya da yapacak olduğunuz sektörlerin Türkiye’deki ve küresel bazdaki durumuna, sektörü etkileyen trendlere ve potansiyeli yüksek olan ülkeler görüntülenebilir.
  • Ülkeler: Satış gerçekleştirilecek ülkelerin ithalat ve ihracat grafiklerine, ithalat potansiyeli bulunan ürünlerine, ikili anlaşmalara ve ülke gündemine erişim sağlar.
  • Eğitim: Platformda bulunan eğitim içerikleriyle sizi rakiplerinizden ayıracak yetkinliklere sahip olabilir, istediğinizde bilginizi test ederek Bakanlık onaylı sertifika alabilirsiniz.
  • Dış Ticaret Mevzuatı: İhracat yaparken ne gibi yükümlülük ve vergilendirmelere tabi tutulacağınızı buradan inceleyebilirsiniz.
  • Bilgi Havuzu: Sektörden güncel haber ve etkinliklerin yer aldığı, ülkelerin ihracat düzenlemelerini takip edebileceğiniz modüldür.

WhatsApp