Detail

Hava Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

← Geri
Hava Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Küreselleşen dünyada teknolojinin gelişmesi, ticaretin globalleşmesi, deniz aşırı ülkelere ulaşımın zorluğu gibi çeşitli sebepler hızlı ve güvenilir bir taşıma sistemini zorunlu bir ihtiyaç haline getirmiştir. Hava yolu taşımacılığı; seyahatlerde ve ticari faaliyetlerde güvenli bir ortamda maksimum hız ile konforlu bir ulaşımı sunmaktadır.

Küreselleşen dünyada teknolojinin gelişmesi, ticaretin globalleşmesi, deniz aşırı ülkelere ulaşımın zorluğu gibi çeşitli sebepler hızlı ve güvenilir bir taşıma sistemini zorunlu bir ihtiyaç haline getirmiştir. Hava yolu taşımacılığı; seyahatlerde ve ticari faaliyetlerde güvenli bir ortamda maksimum hız ile konforlu bir ulaşımı sunmaktadır.

Yolcu, mal, kargo, cenaze, belge gibi taşımacılık türlerine sahip olan hava yolu taşımacılığı birçok alternatifle müşteriye kolaylık sunar. Son yıllarda dünya genelinde ve Türkiye’de bilet fiyatlarındaki azalma ile hava taşımacılığı eskisi gibi ulaşılmaz olmaktan çıkmış, herkesin ulaşabildiği bir hizmet sektörü haline gelmiştir. Hava yolu taşımacılığı hizmet sektöründeki özelleştirmeler ve devlet denetimlerinin azaltılması, sektörün gelişimine büyük oranda bir katkı sağlamıştır. Rakip firmalarda yaşanan artış, hizmetlere bambaşka bir ivme kazandırmıştır.

Hava yolu taşımacılığı, maliyeti ve giderleri oldukça fazla olan bir hizmettir. Personel maliyetleri hava yolu işletmesi için en önemli giderlerden biri olarak öne çıkar. Nitelikli personel istihdam zorunluluğundan dolayı birçok sektörden daha fazla ücretlendirme söz konusudur. Hava trafiğinin 24 saat kesintisiz olarak devam etmesi başka birçok maliyeti de beraberinde getirir. Bunlardan bazıları; yakıt giderleri, teknik ve yer giderleri, uçak kiralama, bakım ve onarım, yeme-içme, uçak ve motor alımı, sigorta ve reklam gibi giderlerdir.

Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler
Hava yolu taşımacılığı yaparken kullanılması gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  1. Hava Yolu konşimentosu olarak adlandırılan belgeler en önemli evraklardır ve içeriğinde; malın niteliği, gönderen ve teslim edilecek kişinin bilgilerini içerir. İthalatçı adına düzenlenen bu belge sayesinde mallar uçak ile taşınır ve belge üzerindeki isme teslim edilir. Bu belgeler, üçü orijinal olmak üzere 12 nüsha şeklinde hazırlanır, belgelerden biri ithalatçıya, bir diğeri ihracatçıya ve en sonuncusu ise hava yolu şirketine verilir. Hava yolu firmasına yeşil, ithalatçıya kırmızı, ihracatçıya ise mavi belge verilmektedir, bu belgelerin ilgili kişilere ulaştırılması büyük önem arz eder.
  2. Konşimentonun yanı sıra kullanılan bir diğer belge kargo manifestosu olarak öne çıkar. Bu belgelerde taşınacak ürünlerin özellikleri teslim yerleri ve teslim şekilleri gösterili, bu tarz belgelerin önemli bir özelliği İngilizce ve büyük harfle yazılıyor olmasıdır.

Hava yolu taşımacılığı hizmeti; finansal yapının korunması gerekliliği, maliyetlerin yüksek olması, hava olaylarının olumsuz etkisi, teknik aksaklıklar ve yüksek hacimli yüklerin taşınmasındaki zorluklar sebebiyle birtakım dezavantajlara sahiptir. Fakat tüm bunlara rağmen sunduğu avantajları ile ön plana çıkar. Peki bu avantajlar nelerdir?

Hava Yolu Taşımacılığının Avantajları
Hava yolu taşımacılığının avantajları şu şekildedir:
  1. Hız: Hava yolu taşımacılığı diğer taşımacılık türlerine göre en hızlı ulaşım hizmetidir ve bu sayede ürün teslim süresi en kısa olandır. Günümüzde modern kargo uçakları saatte 500-600 mil yapabilmektedir, bu sayede hem iç hem de dış hatlara hızlı bir şekilde ulaşım sağlanabilir.
  2. Ayrıca kara yolu taşımacılığına göre gümrükleme işlemlerinin olmaması ürünlerin bir an önce varış noktasına ulaşmasını sağlamaktadır. Hızlı işleyen lojistik sistemi aynı zamanda planlama avantajı da sunar.
  3. Güvenilirlik: Diğer taşımacılık türlerine göre çok daha güvenlidir, kaza ve hırsızlık riski çok daha azdır. Kaza yaşanma ihtimali bir milyon uçuş için %1,61 oranındadır.
  4. Ürünlerin Bozulmaması: Hassas ve bozulabilme ihtimali olan ürünlerin zarar görmeden sağlam bir şekilde yerine ulaşabilmesini sağlar ve ürünlerin piyasa değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Bozulma riski olan ilaç, aşı gibi tıbbi malzemeler ile birlikte acil ulaştırılması gereken gereçler kargo uçaklar ile gönül rahatlığıyla teslim edilir.
  5. Politik Gerilimlerden Etkilenmemesi: Ülkelerle doğrudan ilişki kurulmasını sağlamaktadır.
  6. Alternatif Çokluğu: Hava yolu taşımacılığı, çok fazla alternatif bulundurması sayesinde esnek fiyatlara sahiptir.

Hava yolu taşımacılığı hakkında daha fazla bilgi edinerek profesyonel hizmet almak için buraya tıklamanız yeterli.

WhatsApp