Detail

Gümrük Vergisi Oranları Nedir?

← Geri
Gümrük Vergisi Oranları Nedir?

Gümrük vergisi, dış ticareti oluşturan ithalat ve ihracat sırasında tüm ürünlerden belli bir yüzdede alınan vergi türüdür. Ürünlerin türüne göre alınacak gümrük vergisi oranları da 4458 sayılı Gümrük Kanunu içerisinde ayrıntılı olarak belirtilir.

Gümrük vergisi, dış ticareti oluşturan ithalat ve ihracat sırasında tüm ürünlerden belli bir yüzdede alınan vergi türüdür. Ürünlerin türüne göre alınacak gümrük vergisi oranları da 4458 sayılı Gümrük Kanunu içerisinde ayrıntılı olarak belirtilir. Gümrük vergisi oranları, ithalat ve ihracatta farklı hesaplanmaktadır.

İthal ürünlerin gümrük vergileri için; ürünün toplam bedeli, taşıma bedeli ve ürünlerin sigorta bedeli üzerinden hesaplama yapılır. Gümrük vergisini etkileyen bir başka etmen de ürünün hangi ülkeden geldiğidir, farklı ürün kategorileri farklı vergilendirmelere tabidir.

Gümrük Vergisi Oranları Nasıl Hesaplanır?
Gümrük vergisi oranları hesaplanırken başvurulan en önemli kriter ürünün toplam bedelidir. Eğer ürünün toplam bedeli 1500 avro altındaysa, posta veya hızlı kargo ile gönderiliyorsa ya da kişinin gümrükten geçerken yanında getirdiği ürünler taşıma limitini aşıyorsa, bu eşyalar için gümrük vergisi oranı şu şekilde hesaplanır:

  1. Eğer ürün Avrupa Birliği üyesi ülkelerden geliyorsa %18,
  2. AB dışındaki ülkelerden geliyorsa %20,
  3. Kişisel kullanıma uygun kitap ya da başka bir basılı yayın ürünüyse %0,
  4. Bunlar dışında getirilen ürün ülkemizde bir özel tüketim vergisi dahilindeyse, bu vergilerin üstüne ek olarak %20 oranında bir KDV uygulanmaktadır.

Yukarıda bahsedilen taşıma limiti, getirilen ürünlerin ya 430 Euro’dan fazla olması nedeniyle ya da Ticaret Bakanlığı tarafından belirtilen yolcuların taşıma listesi sınırından fazla ürün getirilmesiyle aşılır.
Eğer hem yolcu ile gelen hem de ulusal kargo ile gelen ürünlerin değeri 1500 Euro’yu aşarsa, farklı gümrük vergisi oranları uygulanmaktadır. Bu gümrük vergisi oranları ve o oranlara uygun hesaplama da o dönemde geçerli olan mevzuata uygun yapılmaktadır.

Yolcunun Beraberinde Getirebileceği Kişisel Eşya Listesi
Yolcular, Ticaret Bakanlığının yayınladığı kişisel eşya listesi uyarınca belirli ürünleri belirli sayılarda gümrük vergisi oranları uygulanmadan yanlarında getirebilirler. Kişilerin bu muafiyet listesinden yararlanabilmesi için geldikleri ülkede geçirdikleri süre için bir alt veya üst sınır bulunmamaktadır; lakin kişi gümrük vergisi oranları muafiyetinden ayda en fazla 10 kere yararlanabilir.
Gümrük vergi oranları işlenmeyen eşyalar şu şekildedir: 

  • Tüketim Ürünleri,
  • Tütün ve Tütün Ürünleri,
  • Alkollü İçecekler,
  • Kozmetik Malzemeler,
  • Gıda Malzemeleri,
  • Giyim,
  • Elektronik Aletler,
  • Müzik Aletleri,
  • Spor Aletleri,
  • Sağlık Ekipmanları,
  • Mutfak Eşyaları.

WhatsApp