Detail

ETGB Yükümlülüğü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

← Geri
ETGB Yükümlülüğü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ETGB olarak bilinen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, kara yolu veya hava yolu ile taşımacılığı yapılan ürünün gümrük işlemleri için gerekli gümrük beyanlarının elektronik ortamda gerçekleştiği uygulamadır. ETGB, e-ihracat için gerekli bir yükümlülüktür. E-ihracat üzerinden alınan siparişler mikro ihracat yolu ile ETGB düzenlenerek yapılmaktadır.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi satıcı ve alıcı tarafından yetkilendirilen hızlı kargo operatörleri tarafından yapılmaktadır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, satın alınan ürünlere hiçbir prosedürle uğraşmadan ulaşma imkânı sunmaktadır. Bunun yanı sıra ihracat yapan firmaların gümrük beyanı maliyetlerinin azalmasına ve vergi iadesi alabilmesine de olanak tanımaktadır. ETGB ile ihracatı yapılacak ürünlerin ağırlığının 300 kg’ı ve değerinin on beş bin Euro’yu geçmemesi şartı aranmaktadır.

23 Maddede Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  1. İhracat ve ithalat yapılırken düzenlenen ve gerekli olan bir beyandır.
  2. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi e-ihracatı mümkün kılan belgelerdir.
  3. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesine sahip olabilmek için anlaşmalı lojistik firmasına beyan vermek gerekmektedir.
  4. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sorgulaması konşimento numarası ile yapılmaktadır. Bu sorgulama ile gönderinin durumu, beyanname numarası ve işlem tarihi gibi bilgilere ulaşmak mümkündür.
  5. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi taşıma operatörleri yani hızlı kargo taşıyıcılar tarafından düzenlenmektedir. ETGB belgesi özel durumlarda mali müşavirler tarafından da düzenlenebilmektedir.
  6. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yapılan gönderilerin bildirimleri lojistik firmasından talep edildiği takdirde günlük olarak yetkili kişinin mail adresine gönderilmektedir.
  7. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi elektronik ortamda düzenlenmektedir.
  8. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile işlemler hızlı ve güvenilir bir şekilde yürütülmektedir.
  9. ETGB çıkış yapan firmalar arasında PTT, Ups, Dhl, FedEx gibi lojistik firmaları yer almaktadır.
  10. Mikro ihracat ve ithalat alanlarında sıkça kullanılmaktadır.
  11. Genellikle mikro ihracatlarda ve bireysel alışverişlerde işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülmesi için tercih edilmektedir.
  12. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi hafta sonları da gönderim yapabilme imkânı sunmaktadır.
  13. Firmaların ihracat ve ithalatta gümrük maliyetlerinin azalmasını sağlamaktadır.
  14. ETGB kapsamında 300 kg’dan az ve değeri on beş bin Euro’yu geçmeyen giyim, ev tekstili, tasarım, anne ve bebek ürünleri, aksesuar, otomotiv yedek parça, elektronik, dayanıklı gıda ürünleri, dekorasyon, inşaat malzemeleri gibi ürünlerin ihracatı yapılabilmektedir.
  15. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kapsamına giren özel ürünler arasında kişisel kullanım için olan ve bedeli yüz elli Euro’yu aşmayan basılı yayınlar ve kitaplar,  şahsa ait kişisel eşyalar (şahıstan 1 ay önce veya gelişinden en fazla 3 ay sonra gönderilen), basılı yayınlar (kamu kurumlarına, kütüphanelere, bilimsel çalışmalar yapan kurumlara, eğitim kurumlarına gönderilen) bulunur.
  16. PTT, Ups, Dhl, FedEx gibi lojistik firmalarının Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi belgesi düzenleme hakkı bulunmaktadır.
  17. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlamaya yardımcı olmaktadır.
  18. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi için noter tasdikli vekâletname şartı bulunmamaktadır.
  19. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi bulunan firmalar gümrük müşavirliği ve ardiye gibi çıkış ambar ücretlerini ödemezler.
  20. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yapılan satışların KDV iadesi alınabilir. KDV iadesinin alınabilmesi için vergi dairesine talepte bulunmak gereklidir.
  21. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile İthalatçı Birliği Onayı gerekmez.
  22. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sayesinde döviz kazanma imkânı bulunur.
  23. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi formunda ilgili kişinin iletişim bilgileri, vergi numarası, vergi dairesi bilgileri, ihracatçı firma bilgileri, konşimento numarası, ürün bilgileri, GTİP kodu, fatura bilgileri, ürün menşei, ürün evrakları, alıcı firma bilgileri, firma kaşesi, yetkili imzası gibi bilgiler yer almalıdır.

WhatsApp