Detail

E-İhracat Teşvikleri Nelerdir?

← Geri
E-İhracat Teşvikleri Nelerdir?

İhracat, büyümek ve ürünleri yurt dışına tanıtmak isteyen şirketler için önemli bir basamaktır. Büyümek isteyen şirketler yurt dışındaki müşterilere örnek ürün göndererek ihracat şansı yakalamaya çalışır ancak bunun kolay bir yolu var: E-ihracat. Bu yazımızda “E-ihracat nedir?” ve “E-ihracata yönelik teşvikler nelerdir?” gibi sorulara en güncel tanımları ve cevapları vereceğiz.

İhracat, büyümek ve ürünleri yurt dışına tanıtmak isteyen şirketler için önemli bir basamaktır. Büyümek isteyen şirketler yurt dışındaki müşterilere örnek ürün göndererek ihracat şansı yakalamaya çalışır ancak bunun kolay bir yolu var: E-ihracat. Bu yazımızda “E-ihracat nedir?” ve “E-ihracata yönelik teşvikler nelerdir?” gibi sorulara en güncel tanımları ve cevapları vereceğiz.

E-İhracat Nedir?
E-ihracat, ürünlerini yurt dışına satmak isteyen şirketlerin bunu e-ticaret siteleri aracılığıyla yapmasıdır ve birçok avantajı vardır. Bunlardan bazıları:

  1. Yatırım maliyeti ihracata göre daha azdır.
  2. Ürünleri zarar gelme riskini minimuma indirerek korur.
  3. E-ticaret sitelerinde diğer satıcıları da görebildiğiniz için pazar araştırması yapmak daha kolay olur.

İhracat yapmayı düşünüyorsanız bu avantajları göz önüne alarak e-ihracat seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Üstelik e-ihracat avantajları sadece bunlarla da sınırlı değil.

E-ihracat Teşvikleri
E-ihracat yapmak istediğinizde Ticaret Bakanlığı size bir takım e-ihracat teşvikleri sunar. Bu destekleri de çok çeşitli alanlarda kullanabilirsiniz. Bakanlığın e-ihracat için sunduğu destekleri aşağıda görebilirsiniz
  1. Marka Tescil Destekleri,
  2. Seyahat Teşvikleri,
  3. Fuar Katılım Desteği,
  4. Yurtdışı Tanıtım Teşvikleri,
  5. Birim Açma Desteği,
  6. Rapor ve Danışmanlık Desteği.

Marka Tescil Destekleri
Markanızı tescil ettirdikten sonraki dört yıl boyunca yıllık elli bin doları aşmayacak olan masraflarınızın yarısı kadar bir hibe desteği alabilirsiniz. Bu desteğe başvurmak için tescil başvuru dokümanı ve ödeme bilgileriniz yeterlidir. Bu belgelerle Ticaret Bakanlığı’na başvurup hibenizi alabilirsiniz.

Pazara Giriş Seyahat Teşvikleri
Yurt dışına çıkıp pazar piyasasını yerinde görmek isterseniz ulaşım, (uçak bileti, araba kiralama vb.) konaklama ve konaklanan yerde kahvaltı etmeniz size verilen hibe kapsamındadır. Hibe alabilmeniz için bu harcamaların kredi kartıyla yapılması ve gittiğiniz yerde minimum iki gece konaklama şartı aranmaktadır. Konakladığınız her gün içinde minimum bir şirketle görüşme yapmanız gerekmekte. Bunların teyiti için sizden seyahat sonrası bazı belgeler istenir. Bir yılda on seyahat ve her seyahat başına en fazla beş bin dolar olacak şekilde %70 oranında hibe sağlanır.

Fuar Katılım Desteği
Fuarlar, şirketinizin ürünlerini sergilemek istediğinizde kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biridir. İhracatçılar Birliği’nin resmi web sitesinde açıklanan fuar listesinde olan fuarlara katıldığınızda fuar katılım masraflarınızın yarısı kadar hibe alabilirsiniz. Bunun için fuara katılmadan önce bir form doldurmalı ve fuardan döndükten sonra üç ay içinde evrakları teslim etmeniz gerekli.

Yurtdışı Tanıtım Teşvikleri
E-ihracat firmanız için yurtdışına açılmadan önce yapacağınız pazarlama ve reklam gibi tanıtım faaliyetleri bu teşvik kapsamında yer alır. Bu teşvik aracılığıyla ürettiğin ürünleri yurt dışında daha kolay pazarlayabilirsiniz. İlk aşamada yıllık iki yüz elli bin dolarla sınırlandırılan bu hibeden %60 oranında yararlanabilirsiniz.

Birim Açma Desteği
Ticaret Bakanlığı, işletmenizi büyütüp yurt dışına açıldığınızda kiraladığınız ofis, depo, showroom, reyon alanı gibi yerler için hibe desteği sağlar. Bu destek kira kontratının başladığı tarihten itibaren dört yıl boyunca alınabilir. Eğer imalatçı ve satıcı iseniz yüz yirmi bin dolar üst sınır olmak üzere %50 oranında, eğer Türk malı satan bir tüccar iseniz yine yüz yirmi bin dolar üzerinden %40 oranında hibe alabilirsiniz.

Rapor ve Danışmanlık Desteği
Bu destek, firmanızla e-ihracat sürecine girmeden önce alacağınız rapor ve danışmanlık desteklerini kapsar. Bu danışmanlık destekleri ile e-ihracata başlamak, hedef kitle analizi, sektör araştırması gibi konularla ilgili kafanızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Bu teşvik için belirlenen hibe desteği iki yüz bin dolar ile sınırlıdır, yüzde altmış oranında hibe alabilirsiniz. Hibe almak için danışmanlık aldığınız şirkete ödeme yaptığınız tarihten sonraki altı ay içinde evrakları ibraz ederek başvuru yapmanız gerekli.

Ticaret Bakanlığı’nın önerdiği danışmanlıktan tutun seyahat masraflarına kadar çok çeşitli olan bu teşvikler sayesinde e-ihracat konusunda tedirginseniz işiniz biraz daha kolaylaşacak ve e-ihracat için gerekli olan ilk adımı atabileceksiniz

WhatsApp