Detail

E-İhracat İçin Vergi Muafiyeti Nedir?

← Geri
E-İhracat İçin Vergi Muafiyeti Nedir?

Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler online platformların da hayatımıza girmesine sebep olmuştur. Online alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerin ise satıcılara ve müşterilere oldukça avantajları mevcut. E-ticaretin yaygın olarak tercih edilmesinin sebepleri arasında bir tıkla ulaşılabilir ürün çeşitliliği ve zaman tasarrufu başı çekmekte.

Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler online platformların da hayatımıza girmesine sebep olmuştur. Online alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerin ise satıcılara ve müşterilere oldukça avantajları mevcut. E-ticaretin yaygın olarak tercih edilmesinin sebepleri arasında bir tıkla ulaşılabilir ürün çeşitliliği ve zaman tasarrufu başı çekmekte. İhracat yapan firmalar da pazar yerlerini genişleterek dış pazarlara açılma imkanı bulduğundan gümrük vergileri de ön plana çıkıyor. Diğer ülkelere yapılan satışlarda gümrük kanunları devreye girer ve ödemekle zorunlu tutulan vergiler özellikle mikro ihracatçıları zor duruma sokuyor. İhracatta vergi muafiyeti, ihracat yapan firmaların ödemeleri gereken vergileri azaltmak için ortaya çıkan bir uygulamadır. Satışları artırmanın yanı sıra satıcılara verdiği destekle bilinir.

E-İhracatta Vergi Muafiyetinden Yararlanmak İçin Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

E-ihracat yaparken vergi ödemekten muaf tutulmak için işletmelerin bilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detayları belirtecek olursak;

  1. E-ihracatta vergi muafiyeti denildiği zaman, yapılan satışlar için kesilen faturaların KDV dahil edilmeden 15 bin Euro gibi belli bir değerin altında kaldığı işlemler için geçerli olduğu söylenebilir.
  2. İhracat yapılacak olan malların maksimum ağırlığı 300 kg olmalıdır.
  3. E-ihracatta vergi muafiyeti mikro ihracat işlemleri için geçerli olduğundan, bu hakka sahip olmak için yurt dışına yapılan satışların mikro ihracat için belli sınırları geçmemesi gerekir.
  4. Firmalar vergi muafiyeti için yalnızca son tüketici kişilere ürün satışı yapmakla zorunlu tutulurlar.

E-İhracatta Vergi Muafiyeti Avantajı
Yabancı ülkelere yapılan ihracatla firmaların ödemekle yükümlü oldukları vergilerden muaf tutulmaları özellikle mikro işletmelere oldukça kazanç sağlar. E-ihracat vergi muafiyeti avantajları şu şekilde belirtilebilir;
  1. Mikro ihracatçıların genel masraflarını düşürür.
  2. Vergi muafiyetinin amacı özellikle küçük işletmelerin hızlı bir şekilde büyümelerini sağlamak olduğundan vergi indirimleri bu tür firmaların vergi indirimleri ile hızlı şekilde gelişmesini sağlar. 
  3. Ülkemiz çapında çok sayıda ihracatçı rahatlıkla dünya pazarına açılabilir.
  4. Orta ve daha küçük çaplı işletmeler, yaptıkları ihracattan kazandıkları gelirin %50’sini vergi vermekten kurtulur.
  5. E-ihracat vergi muafiyetinden firmalar dışında pek çok bireysel kişi, üreticiler, şirket sahipleri satıcılar ve kurumlar da faydalanabilir.
  6. Gelişme sürecinde olan satış yapan bireysel kişiler yararlandıkları vergi muafiyetleri sayesinde ödedikleri düşük vergiler ile sektörde hızla büyüyebilir.
  7. Küçük ve orta seviyedeki işletmelerin gerçekleştirdikleri ihracat boyunca oldukça düşük vergi ödemesi temel alınır.
  8. İhracat yapan kişi veya firmalar vergi muafiyetinden faydalanmak için şahsi satış platformlarını kullanmak yerine pek çok uluslararası e-ticaret sitelerini de kullanılabilir.
  9. Müşteri portföyünün fazla olduğu internetten satış platformlarını kullanarak herkes rahatlıkla satış yapabilirken aynı zamanda kendilerine müşteri kitlesi de oluşturabilir.
  10. İhracat için belli bir sektör zorunluluğu olmadan tüm sektörlere ait ürünlerin satışında vergi muafiyeti kullanılabilir.
  11. Gerekli fiyat ve ağırlık prosedürlerine uyan tüm ürünler (giyim, hediyelik, takı ve aksesuar) ihracatlarında vergi muafiyetine uyar.

Mikro İhracat
Mikro ihracat, ihracat şekilleri içerisinde daha çok ufak çaplı gönderilerin yapıldığı ve küçük ile orta büyüklükteki işletmelerin kullandığı ihracat türüdür. Tanım olarak ise; ‘’yurt dışına yapılan ihracattaki ürünlerin hızlı kargo ile internet üzerinden yapılabilmesi’’ olarak açıklanabilmektedir. Mikro ihracat, ihracat yapılacak yalnızca satış amaçlı ürünlerin 300 kilogram ağırlığını ve 15 bin Euro maddi ölçütünü geçmediği durumlarda ticari işlemlerin Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı üzerinden yapılması anlamına da gelir. Mikro ihracatta özellikle ufak ebatlı ve ağırlığı düşük ürünler satılır. Üstelik İhracatçılar Birliği kaydı zorunluluğu da aranmaz. Ürünlerin yurt dışındaki bir firma ya da müşteriye taşınması yalnızca yetkili teslimat firmaları ile sağlanır.

WhatsApp