Detail

E-İhracat Destekleri Nelerdir? Kimler Nasıl Faydalanabilir?

← Geri
E-İhracat Destekleri Nelerdir? Kimler Nasıl Faydalanabilir?

E-ihracat her geçen gün firmaların ilgisinin daha da arttığı bir ticaret yöntemi olmaya devam etmektedir. Özellikle mikro ihracat ile yurt dışı pazarına açılmak isteyen girişimciler e-ihracata yoğun ilgi göstermektedir.

Firmaların büyüme hacmine katkı sağlayan bu ticaret yönteminde çeşitli destek ve teşvikler de uygulanmaya başlamıştır. Bu teşvik ve destekler hem devlet tarafından hem de şirketler tarafından sayısız kategoride avantaj imkânı da sunmaktadır. E-ihracat ile yurt dışı pazarına katılmak isteyen girişimcilere reklam, tanıtım, seyahat, raporlama ve belge hizmetlerinde çeşitli destekler sağlanmaktadır.

E-ihracat destekleri, firmaların uluslararası pazarda aktif olarak rol oynamasını desteklemektedir. Yapılan destekler ile hizmet ve kullanım hakları, belgeler gibi birçok alanda firmaların avantajlı hale gelmesi amaçlanmaktadır.

E-İhracat Destek Çeşitleri

Turquality Desteği

Turquality desteği, e-ihracat teşvik paketleri arasında devlet desteğiyle oluşturulmuş ilk programdır. Bu destek programı ile Türk mallarının uluslararası pazarda en iyi şekilde temsil edilmesi amaçlanmaktadır. Turquality desteği firmalara hem eğitim hem de mali destek hizmeti sunmaktadır.

Marka Tescil ve Korunma Desteği

Türkiye’de marka tescil belgesi bulunan firmaların marka değerini yurt dışı pazarında temsil edebilmesi için verilen destek programıdır. Marka tescil ve korunma desteği paketi çerçevesinde firmalara giderler için %50’ye varan kredi ve hibe imkânı sunulmaktadır. Ayrıca yurt dışı pazarında marka tescil giderleri elli bin Euro’ya kadar karşılanmaktadır.

Yurt Dışı Pazar Araştırma Seyahat Desteği

Özellikle sektöre yeni katılacak girişimciler için hazırlanmış bir destek programıdır. Yurt dışı pazar araştırma seyahat desteği ile girişimcinin ürün ve hizmetlere yönelik rekabet analizi, hedef kitle ve pazar araştırması yapabilmesi amaçlanmaktadır.

Rapor Desteği

Rapor desteği bakanlık onayı ile verilen bir destektir. Bu desteğin verilme amacı firma sahiplerinin çeşitli alanlarda analiz ve araştırmalar yapabilmesine imkan sağlamaktır. Bu destek paketinin süresi iki yıldır.

Belge Alım Desteği

Yurt dışı pazarlarında yer alabilmek için çeşitli ticari faaliyet belgelerine ve sertifikalarına ihtiyaç vardır. Belge alım desteği ile bu belge ve sertifikaların edinilmesine olanak sağlamaktadır. Bu destek sayesinde firmaların giderleri %50 oranında azalmaktadır.

Reklam Tanıtım Desteği

E-ihracatta en önemli faaliyetlerden bir tanesi de reklam ve tanıtım çalışmalarının yapılmasıdır. Reklam ve tanıtım çalışmaları markanın bilinmesi, satışlarının yükselmesi gibi birçok alan için önemlidir. Reklam tanıtım desteği de bu çalışmalar için gerekli olan giderlere %60 oranında katkı sağlamaktadır.

Fuar Desteği

Ticaret faaliyetlerinin vazgeçilmez organizasyonlarından olan fuarlar özellikle B2B firmaları için çok önemlidir. Fuar desteği ile firmaların bu fuarlara katılarak büyüme hacmini arttırmasına destek verilmektedir. Fuar desteği ile yapılan organizasyon giderlerinin yaklaşık %50’si karşılanmaktadır.

Şirket Satın Alma Desteği

Türkiye’de faaliyet gösteren ve yurt dışı pazarına açılmak isteyen firmalar için tanınan ve hedef kitlesi olan bir şirket satın almak önemlidir. Şirket satın alma desteği bu satın alım sonrasında firmaların giderlerinin %70 kadarını karşılamaktadır.

Birim Kira Desteği

E-ihracata katılan firmaların farklı ülkelerde depo, ofis ve mağaza gibi mekânlar edinebilmesi için verilen destektir. Birim kira desteği firmaların özelliklerine bağlı olarak giderlerin yaklaşık %50’sini karşılamaktadır.

E-İhracat Desteklerinden Kimler Nasıl Faydalanabilir?

  • Kendi markası olan, e-ticaret siteleri üzerinden perakende satış yapan ve merkezi Türkiye’de bulunan şirketler
  • Merkezleri Türkiye’de bulunan hizmet sağlayıcı (pazar yerleri olan) şirketler
  • Elektronik sipariş alma imkânı olan B2B şirketleri
  • Bakanlık tarafından e-ihracat konsorsiyumu statüsü verilen şirketler

E-ihracat desteklerinden faydalanmak isteyen firmaların Ticaret Bakanlığına veya İhracatçı Birliklerine başvuru yapması gerekmektedir.

WhatsApp