Detail

Deniz Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

← Geri
Deniz Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lojistik ya da taşımacılık bir malın veya ürünün belli bir yerden bir diğerine ulaştırılması olarak tanımlanır. Yapılmak istenen bu ulaşımın planlanması için ürünün ya da malın yapısı, lokasyonu, bütçesi ve süresi gibi birçok önemli faktör bulunur. Aynı zamanda kargo ve lojistik alanında bir araştırma yaptığınızda da karşınıza birçok farklı taşıma seçeneği çıkacaktır.

Lojistik ya da taşımacılık bir malın veya ürünün belli bir yerden bir diğerine ulaştırılması olarak tanımlanır. Yapılmak istenen bu ulaşımın planlanması için ürünün ya da malın yapısı, lokasyonu, bütçesi ve süresi gibi birçok önemli faktör bulunur. Aynı zamanda kargo ve lojistik alanında bir araştırma yaptığınızda da karşınıza birçok farklı taşıma seçeneği çıkacaktır. İşte bu noktada göndermek istediğiniz ürünün, belgenin veya herhangi bir maddenin bir yere ulaştırılmasını istediğinizde hava, kara ve deniz yolu taşımacılığı gibi seçenekleri bulunur.
Ürünlerin veya malların deniz üzerinden ve yük gemileri aracılığıyla taşınması işlemine deniz yolu taşımacılığı denmektedir. Deniz yolu taşımacılığı, ürünlerin deniz yolları üzerinden limanlar arasında transferinin sağlanması, istenilen yere ve istenilen zamanda ulaştırılmasıdır. Lojistik alanında bir ürünün kaliteli ve hızlı bir şekilde taşınması önemli olduğundan deniz yolu taşımacılığı denize kıyısı olan ülkeler arasında sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntem sunduğu avantajları ve düşük maliyetleriyle de ön plana çıkar ve sıklıkla tercih edilir.
Deniz Yolu Taşımacılığı Özellikleri ve Türleri

Günümüzde bu denli popüler olan deniz yolu taşımacılığı ile ilgili bilmeniz gerekenler bununla sınırlı değildir. Bu taşımacılığın özellikleri ve türleri de değinilmesi gereken noktalardandır. Öncelikle ülkemizde de taşınacak ürünlerin yarısından çoğu için özellikle deniz yolu taşımacılığı kullanılmaktadır, deniz yolu taşımacılığı verilen süre, yapılacak işlem ve uluslararası işlemler açısından her konuda profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Dünya genelinde yaklaşık 4.600 liman bulunmaktadır ve bunlardan 100 tanesi özellikle global olarak büyük önem taşır.

Deniz yolu taşımacılığının türleri ikiye ayrılmaktadır, bunlar şu şekilde maddelendirilebilir:

  1. Tramp (Düzensiz) Taşımacılık: Bir ürünün ne kadar sürede ulaştırılacağından ziyade bu taşıma türünde önemli olan bir yükün varlığıdır.
  2. Liner (Düzenli) Taşımacılık: Yük değil hizmet ön plandadır ve özel hizmet taşımacılığı da denebilir. Gemilerin kalkış zamanı, varış süresi gibi birçok unsur önceden belirlenir ve limanlara belirlenen tarihlerde uğranarak ulaştırılır, yükleme ve boşaltma yapılır.

Bu tür taşımacılığın yük ve gemi özellikleri açısından ise 5 farklı türü vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
  1. Tanker Taşımacılığı: Tankerlerle petrol ürünleri, gaz ve kimyasal maddeler gibi sıvı yükler taşınır.
  2. Ro-Ro Taşımacılığı: Kamyon ve tır gibi yükle dolu araçları taşır.
  3. Konteyner Taşımacılığı: Konteynerler içerisine parça yüklenir.
  4. Kombine Taşımacılık: Maden, petrol ve kuru yükler için hizmet verir.
  5. Dökme Yük Taşımacılığı: Hububat, kömür ve çimento gibi yükler taşınır.
Deniz Yolu Taşımacılığı Avantajları

Deniz yolu taşımacılığının birçok avantajı vardır. Bu avantajları listelemek gerekirse:
  1. Bu taşımacılık türü, demiryolundan 3.5, kara yolundan ise 7 kat ucuzdur.
  2. En güvenli taşımacılık sistemlerindendir ve tek seferde tonlarca ağırlık taşınabilir.
  3. Dünyanın her yerine ulaşımı mümkün kılması açısından avantajları çok yüksektir, ülkeler ve kıtalar arası ticaret için önemlidir.
  4. Uçakla ya da demiryoluyla gitmesi mümkün olmayan madenler ve kimyasallar gibi birçok madde taşınabilir.

Komple taşımacılık konsepti altında deniz yolu taşımacılığı hizmeti sunan Horoz Lojistik ile iletişim kurmak bi’tık uzağınızda.

WhatsApp