Detail

Demir Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

← Geri
Demir Yolu Taşımacılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Taşımacılık bir malın veya ürünün belli bir yerden bir diğerine ulaştırılması sürecidir ve birçok yolla bu hizmet sağlanabilir. Bir ürünün belirli bir noktadan diğerine taşınmasını istediğimizde birçok ulaşım seçeneği ile karşılaşırız.

Taşımacılık bir malın veya ürünün belli bir yerden bir diğerine ulaştırılması sürecidir ve birçok yolla bu hizmet sağlanabilir. Bir ürünün belirli bir noktadan diğerine taşınmasını istediğimizde birçok ulaşım seçeneği ile karşılaşırız.  Taşıma işlemlerinin yapılacağı sistem uygun koşul ve sunulan hizmete göre belirlenir ve bu sistemlerden biri de demir yolu taşımacılığı.

Demir yolu taşımacılığı ile belli demir yollarında bulunan merkezlere ağır ve hacmi büyük yükler taşınır, raylı taşımacılık türünde ağır olarak nitelendirilebilecek ve hacimli olan yüklerin, çok yüksek maliyetler harcanmadan ulaşımı sağlanır. Genel olarak ifade edecek olursak, demir yolları üzerinde bulunan merkezlerin sayısına göre sağlanan hizmetin sınırlılığı değişim gösterebilir. 

Demir yolları üzerinde bulunan, merkez olarak belirlenmiş, uluslararası olan ya da olmayan yerlere, ağır tonajlı ve hacimli ürünlerin ya da malların taşınması demir yolu taşımacılığı olarak tanımlanır. Taşımacılık yapılırken kullanılan ulaşım aracının hız kapasitesi, taşınacak ürünün ya da malın da transfer edileceği süre ile ilişkilidir. İşte bu sebeple bu ulaşım türü seçilirken almak istediğiniz hizmetin süresi oldukça önemlidir. Raylı taşımacılık için kullanılan trenlerin taşıma hızı diğer yöntemlere göre yavaş olabilse de maliyet açısından önemli avantajları beraberinde getirir. Peki, demir yolu taşımacılığı nasıl yapılır?
Demir yolu Taşımacılığı Nasıl Gerçekleşir?

Ülkemizde ve dünyada tercih edilme sıklığı oldukça artan demir yolu taşımacılığı üç şekilde gerçekleştirilebilir ve bu aşamalar şöyle maddelendirilir:

  1. Blok Tren Taşımacılığı: Taşınması kararlaştırılan ürünlerin, yüklendiği istasyondan varacağı merkez arasında hiçbir şekilde vagon ya da lokomotif değişimi olmadan ulaştırılmasıdır. Demir yolu taşımacılığı için çok tercih edilen bir yöntemdir, taşıma güzergahı dışında bulunan merkezlerde yükleme ve boşaltma işlemi gerçekleşmez. Konteyner blok tren ve vagon blok tren olarak iki çeşidi bulunur.
  2. Kombine Konteyner Sevkiyatı: Konteyner, platform vagonlara yüklenir ve uzun mesafeyi tren ile geldikten sonra varış istasyonunda indirilir, tır ile kapı teslimi yapılır. Uluslararası sevkiyatlarda özellikle Avrupa’da kullanılan sistemlerde konteyner belli istasyonlardan varış yerlerine tren değiştirilerek sevk edilir.
  3. Vagon Taşımacılığı: Genellikle belirlenen aynı türde malların vagonlara üst üste konularak yığıldığı raylı taşımacılık türüdür. Bu yöntem ile; iş makineleri, sanayi ürünleri, ev eşyaları, madenler, yapı malzemeleri, canlı hayvan ve gübre gibi yükler taşınabilir. Yüklerinizi vagon taşımacılığı kullanarak ulaştırmak istediğinizde tercih edilebilecek farklı vagon tipleri bulunur.

Hem büyüklük hem de yapısal olarak bu vagonlar değişim gösterir ve vagonun kapasitesine göre taşınan yük miktarı da değişir, bu durum vagon taşımacılığı için avantajlar yaratmaktadır. Demir yolu taşımacılığı için tercih edebileceğiniz vagon türleri arasında; kapalı vagon, yüksek kenarlı vagon, platform vagon gibi vagonlar bulunur.

Demir Yolu Taşımacılığı Avantajları
Demir yolu taşımacılığı türünün diğer taşımacılık türlerine göre birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları şu şekilde maddelendirebilmek mümkündür:
  1. Uluslararası ya da ulusal olarak gerçekleştirilen raylı taşımacılık diğer taşımacılık sistemlerine göre daha çevre dostudur. Yer altı kaynakları ile tarım ve orman ürünlerinin taşınması genellikle demir yolu aracılığıyla yapılır.
  2. Demir yolu taşımacılığı, kara yoluna kıyasla uluslararası geçiş avantajları barındırır ve kara yolu trafik yükünü azaltır.
  3. Hava, denizyolu ve karayolu taşımacılığı ile karşılaştırıldığında mevsim şartlarından ve trafik sorunları yaşanmadığı için aksaklıklar olması daha az olasıdır.
  4. Demir yolu taşımacılığı, insan müdahalesine çok açık olmadığı için hata oranı azdır ve güvenli bir sistemdir.
  5. Uzun dönemli sabit fiyat garantisi bulunur, maliyet açısından avantajları mevcuttur.
  6. Transit süresi biraz yüksek olmasına rağmen sefer süreleri sabittir ve yükünüzün teslim zamanını bilirsiniz.
  7. Raylı taşımacılık, çok fazla yük taşıma avantajları sunar çünkü vagon sayısı arttıkça taşınabilecek hacim de artar.
Komple taşımacılık konsepti altında demir yolu taşımacılığı hizmeti sunan Horoz Lojistik ile iletişim kurmak bi’tık uzağınızda.

WhatsApp