Detail

Amerika Deniz Yolu Taşımacılığı: E-ticaret İçin En Uygun Lojistik Çözümü!

← Geri
Amerika Deniz Yolu Taşımacılığı: E-ticaret İçin En Uygun Lojistik Çözümü!

Yükün bir noktadan diğer bir noktaya iletilmesini sağlayan taşımacılık türleri denildiğinde ilk sırada deniz yolu taşımacılığı akla gelir. Büyük hacme sahip yüklerin tek seferde ve güvenli şekilde taşınması deniz yolu taşımacılığı ile mümkün olur. 

İki nokta arasında yüklerin iletilmesi esnasında harcanan yakıt kıyaslandığında deniz yolu taşımacılığının yakıt tasarrufu sağladığı görülür.Yakıt tüketimi açısından avantajlı olan deniz yolu taşımacılığı, maliyet olarak da uygundur. Çevre dostu yapıya sahip olması nedeniyle denize kıyısı olan ülkeler tarafından sıkça tercih edilir. Deniz yolu taşımacılığı avantajlarından ilki, sorunsuz taşıma olarak öne çıkar. Yük iletimi için deniz yolu taşımacılığı tercih edilmesi halinde sorunsuz şekilde iletim sağlanır. Hacim olarak büyük yüklerin tek seferde iletiminin sağlanması da deniz yolu taşımacılığı avantajları arasında bulunur. Hacim itibariyle büyük olan yüklerin diğer taşıma yöntemlerine kıyasla daha az maliyetli taşındığı görülür. Deniz yolu taşımacılığının sağladığı avantajlardan bir diğeri ise, maliyet olarak öne çıkar. Yüklerin taşınması esnasında deniz yolu kullanılması taşıma işleminin hem güvenli hem de çevre dostu olmasını sağlar. 

Dünya Ticaretinde Deniz Yolu Taşımacılığı Nasıldır?

Uluslararası Denizcilik Örgütü verilerine bakıldığında dünyada gerçekleşen ticaret faaliyetlerinin %80’den fazlasının deniz yolu taşımacılığını tercih ettikleri görülür. Taşımacılık türleri arasında bulunan deniz yolu taşımacılığı taşıma işlemini gerçekleştiren firmalara pek çok avantaj sağlar. Dünya üzerinde gerçekleşen ticaret faaliyetlerinde gerek sürecin güvenliği gerekse maliyet açısından deniz yolu taşımacılığı büyük önem taşır. Ülke ve şehir bazında değerlendirildiğinde ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirilebildiği limanlar ilgili bölgeleri farklı açılardan etkiler.

Deniz üzerinden ticaretin gerçekleştiği ülke ve/veya şehirlerde hem coğrafya hem de ekonomik açıdan gelişim sağlanır. Ticari faaliyetlerin gerçekleştiği limanların bulunduğu şehir, bölge ve/veya ülkeler liman bulunmayan alanlara kıyasla avantajlıdır. Diğer bir ifade ile, küresel ticarette limanların varlığı ülkeleri, şehirleri ve/veya bölgeleri avantajlı konuma getirebilir. Örnek vermek gerekirse, deniz yolu taşımacılığı tercih edilerek yüklerin ABD başta olmak üzere birçok ülkeye taşınması mümkündür. Amerika kıtasına gönderimi sağlanan yüklere bakıldığında komple konteyner yükleme olarak bilinen FCL ve parsiyel yükleme olarak ifade edilen LCL olduğu görülür.

Deniz Yolu Taşımacılığı Amerika’da Neden Önemlidir?

Yük taşımacılığında tercih edilen taşımacılık türlerinden birisi olan deniz yolu taşımacılığı, güvenilirliği ile öne çıkar. Deniz yolu taşımacılığı adından da anlaşılacağı üzere yüklerin deniz yolu kullanılarak bir noktadan bir noktaya iletilmesi olarak ifade edilir. Esneklik ve güvenilirlik açısından bir adım öne çıkan deniz yolu taşımacılığının sıkça tercih edildiği görülür. Türkiye ve Amerika arasında gerçekleşecek yük taşıma işleminde ülkelerin coğrafi konumlarına en uygun taşımacılık türü, deniz yolu taşımacılığıdır.

Amerika Deniz yolu taşımacılığına uygun olan ülkeler arasında yerini alır. Amerika’ya yapılacak yük teslimatında gerek deniz yolu taşımacılığı gerekse deniz yolu taşımacılığına entegre taşımacılık türleri tercih edilmesi uygun olur. Amerika yapılan gönderimlerde deniz yolu taşımacılığına entegre edilebilecek taşıma türleri; demiryolu, karayolu ve havayolu taşımacılığı olarak sıralanır. Taşımacılık işleminden doğan maliyetlerin en aza indirilmesi, kısa sürede yük teslimatının yapılması ve stok oranlarının ayarlanması açısından deniz yolu taşımacılığı bir adım öne çıkar. Amerika’ya gönderimi sağlanacak yüklerin gerek FCL gerekse LCL taşımacılık ile iletilmesi mümkündür.

Amerika’ya Deniz Yolu Taşımacılığı ile Yük Göndermenin Avantajları Nelerdir?

Coğrafi konum itibariyle değerlendirildiğinde Türkiye ve Amerika arasında yapılacak yük gönderiminde deniz yolu taşımacılığı büyük öneme sahiptir. Deniz yolu taşımacılığının Amerika’ya gönderim için tercih edilmesinin birçok avantajı bulunur. Taşımacılık türleri incelendiğinde rekabetçi fiyatlar açısından deniz yolu taşımacılığı ekonomik bir seçimdir. Amerika’ya gönderilecek büyük hacme sahip yüklerde zaman problemi olmaması halinde daha az maliyetli olan deniz yolu taşımacılığı tercih edilmesi uygundur.

Yük gönderiminde kullanılan gemilerin büyük hacimli yükleri taşıyabilecek kapasiteye sahip tasarlanmasından dolayı deniz yolu taşımacılığı verimlilik avantajı sağlar. Amerika’ya yapılacak yük gönderiminde deniz yolu taşımacılığının tercih edilmesinin bir diğer avantajı, esneklik olarak öne çıkar. Büyük hacimli ve/veya gabari dışı taşıma durumunda deniz yolu taşımacılığının aktarım yeteneği bulunmasından dolayı esnektir. Deniz yolu taşımacılığının sağladığı bir diğer avantaj ise, güvenilirlik olarak bilinir. Deniz yolu taşımacılığının diğer taşımacılık türlerine kıyasla güvenilir olması nedeniyle yaşanabilecek kargo kayıplarının da önüne geçilir. Ayrıca Amerika Express yöntemleri ile güvenilir ve daha hızlı bir taşımacılık faaliyeti gerçekleştirilebilir.

WhatsApp