Detail

Alibaba.com Nedir?

← Geri
Alibaba.com Nedir?

Toplu ürün alımında sıkça adı duyulan Alibaba.com nedir? Alibaba internet sitesi küresel çapta bilinen e-ticaret siteleri arasında yerini alır. Online platform olarak bilinen Alibaba toptan alım yapmak isteyenler tarafından tercih edilir. İhracat ve/veya ithalat işlemlerinin internet kullanımıyla beraber farklılaştığı göz önüne alındığında Alibaba.com alım-satım işlemlerini kolaylaştırır.

İnternet kullanımının yaygınlaşması hem online pazar yerlerini ortaya çıkarmış hem de B2B online platformlarını kullanıma hazır hale getirmiştir. Dünya çapında bilinen Alibaba.com, kurulduğu ilk günden itibaren ziyaret alan ve ticaret faaliyetlerini geliştirilen e-ticaret sitelerinden birisidir. Alibaba.com kuruluş itibariyle 4 Nisan 1999 tarihine dayanır. Jack Ma tarafından kurulan e-ticaret sitesinin çıkış noktası Çin’de faaliyet gösteren üreticilerin uluslararası alanda işlerini sürdüren ithalatçı firmalarla karşılaşmasını sağlamaktır. Daha açık ifade etmek gerekirse, Çinli üreticilerin uluslararası alanda ithalatçı firmalarla tanışması için Alibaba.com hayata geçirilmiştir. 

Alibaba.com Tarihsel Süreçte Nasıl Yol İzlemiştir?

4 Nisan 1999 tarihinde kurulan Alibaba.com, Çin üreticilerinin ithalatçı firmalar tarafından tanınmasında etkin rol oynar. Başlangıç tarihi itibariyle bakıldığında Alibaba.com B2B internet sitesi olarak karşımıza çıkar. Yabancı dilde B2B olarak isimlendirilen satış şeklinde firmaların arasında toptan alım-satım işlemi gerçekleşmektedir.

Alibaba e-ticaret yapısı incelendiğinde hem ithalat hem de ihracat işlemlerinin site içerisinden yürütülebildiği görülür. Alibaba.com ilerleyen yıllarda firmadan müşteriye satın anlamına gelen B2C satış şekline de geçiş yapmıştır. B2B olarak ifade edilen satış şeklinde firmalar arasında ticari faaliyet gerçekleşirken; bireysel kullanıcıların firmalardan alım gerçekleştirebildiği satış şekli B2C olarak isimlendirilir. Alibaba.com bünyesinde firmalar arasında toplu mal alım-satım işlemi gerçekleştiriliyorken; B2C olarak bilinen bireysel alım işlemleri AliExpress.com bünyesinde yapılır. Kuruluş itibariyle e-ticaret sitesi olan Alibaba Türkiye ile bağlantı göstermemekle beraber; Alibaba Group altında faaliyet yürütmesi nedeniyle Alibaba.com adını almıştır.

Alibaba.com Güvenilir mi?

Çinli bir girişimci olan Jack Ma tarafından kurulan Alibaba.com üzerinde ilk etapta firmadan firmaya toplu mal alım-satım işlemleri gerçekleştirilir. AliExpress.com sitesinin açılmasıyla beraber yalnızca firmalar arasında alış satış işlemleri değil; bireysel kullanıcıların da site üzerinden mal alımı yapması mümkün olmuştur.

Bireylere ve firmalara birden fazla ödeme alternatifi sunan Alibaba.com güvenilir yapıda tasarlanmıştır. Sipariş adımından ödeme seçeneklerine, kargolama işlemlerinden teslimata kadar işlemlerin güvenle yapılmasını sağlar. Bireysel ve/veya toplu alım esnasında site içerisindeki arama çubuğundan ilgili malı satışa sunan satıcılara kolaylıkla ulaşılır.

Kullanıcıların satın almak istedikleri ürünleri arama çubuğu aracılığıyla aramak yerine satıcılardan fiyat teklifi alabilmeleri de mümkündür. Fiyat teklifi talebinde bulunmak isteyen kullanıcıların; ilgili malın ismini, gerekli olan belgeleri, ürüne yönelik detayları, bütçeyi, nakliye koşullarını, ürün miktarını, tedarik şeklini ve kategorisini eklemeleri yeterli olur. Satın almak istediğiniz ürüne yönelik ilgili ölçütlerin eklenmesinin ardından satıcılardan size fiyat teklifleri gelmeye başlar. Fiyat teklifini değerlendirerek bütçenize ve zevkinize uygun satıcı ile sipariş işlemlerini başlatabilmeniz mümkündür.

Alibaba.com Bünyesinden Toplu Alım Adımları Nelerdir?

E-ticaret siteleri arasında dünya çapında bilinen Alibaba.com, geniş ve zengin ürün çeşitliliği ile öne çıkar. Site içerisinde aksesuardan tarım aletlerine, elektronik ürünlerden dekorasyon parçalarına kadar farklı ürün alternatifleri bulunur. Geniş ürün yelpazesine sahip olan Alibaba.com kullanıcıların ilk tercihi olmayı başarır.

Site içerisinden mal alımı yapmadan önce Alibaba üye olmanız için üyelik oluşturmanız gerekir. Kişisel bilgilerin girilmesinin ardından Alibaba.com üzerinde doğrulama gerçekleştirerek üyelik oluşturulur. “Alibaba üye ol”adımının ardından gerek satıcıya gerekse ürüne rahatlıkla ulaşılabilir. Fiyat teklifi aldığınız ya da arama çubuğundan bulduğunuz satıcılarla iletişime geçilir. Satın almak istediğiniz ürüne yönelik sipariş işlemleri esnasında karşılıklı satış sözleşmesi imzalanır. Alibaba.com bünyesinden satın aldığınız ürünün ücretini farklı ödeme yöntemleri ile ödemeniz de mümkündür. Gümrüğe iletilen ürünler için gerekli vergi ve harçların ödenmesi ile sipariş onaylanarak ödenen miktar satıcıya aktarılır.

Eğer Alibaba.com’dan alışveriş yapmayı değil de orada bir satıcı olmak istiyorsanız hemen Alibaba Üyelik Formumuzu doldurun.

WhatsApp